Jelesre vizsgázott a kenyér 2012-08-15 Diéta Megosztás: Tweet Pékáru célellenőrzése során hiányosságokat talált, komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő tényezőt viszont nem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih által koordinált kenyérellenőrzés során áprilisban a Fejér, a Győr-Moson-Sopron és a Veszprém megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai pékségekben végeztek ellenőrzéseket. Az ellenőrök a kisebb pékségektől kezdve a nagyobb áruházláncok által üzemeltetett pékségeket és különböző élelmiszer-előállítókat is vizsgálat alá vontak. A célellenőrzésekhez júliusban a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei is csatlakoztak – tájékoztatott közleményében a Nébih. Az ellenőrzés kiterjedt a kenyerek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira. A vizsgálat során 19 különböző élelmiszer-előállító létesítményből 54 termék, hét kereskedelmi egységből pedig 20 termék, így összesen 74 minta vétele történt meg. A mintákat több mint félezer laboratóriumi vizsgálat során elemezték. A termékekben a laboratórium nem mutatott ki komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőt, de a jelölésnél 10 termék esetében hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A kenyerek érzékszervi vizsgálatát képzett bírálókból álló bizottság végezte. A rozs- és rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban: a beérkezett minták kétharmadát a kiváló, vagy legalább a jó kategóriába sorolták, kifogásolható terméket pedig ebben a kategóriában egyáltalán nem találtak. Az összes megvizsgált kenyér csaknem 60 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, ugyanakkor 10 százalék nem megfelelő érzékszervi tulajdonsággal rendelkező terméknek bizonyult. A 74 termékből 20 esetében indítottak hatósági eljárást. Hat esetben a gyártó figyelmeztetést kap, a többi esetben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, mert a termék nem felelt meg a minőségi előírásoknak. A bírságok várható összege az előzetes adatok alapján összesen 1,16 millió forint lesz. vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3); Forrás: