Kívánós fehérjék és várandós zsírsavak 2015-09-11 Babaváró, Blog Megosztás: Tweet A várandósság időszakában az édesanya szervezete védi és táplálja a babát, ezért nagyon fontos, hogy milyen az étrendre, hisz a baba fejlődésének menete ettől is függ: nincs tiltott élelmiszer, csak betartandó mennyiségek! A kismama kívánósság esetén azt veheti magához, ami jól esik, de mértékkel! Kivétel ez alól az alkohol, melynek fogyasztása koraszülést, illetve a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja. Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására a kismama étkezzen sokszor, kisebb mennyiségeket. A rendszeres étkezés kiemelt fontosságú ebben az időszakban. Ha egy édesanya a fogantatás pillanatában normál testtömegű és rendszeresen mozog, a várandósság ideje alatt pedig megfelelően táplálkozik, akkor a terhesség végére ideálisan 10-12 kg-ot gyarapszik, amiből a zsírlerakódás csak 3 kg. A kismamának több energiára van szüksége, tévhit azonban, hogy ezentúl „kettő helyett kell ennie”. A várandósság csupán 150-300 kcal többletet jelent naponta, mely a fizikailag kevésbé aktív, valamint túlsúlyos kismamáknál maximum 200 kcal pluszt jelent még a terhesség utolsó időszakában is. Több fehérjét! A várandós anyukának korábbi étrendjéhez képest naponta 10 g fehérjével többet kell elfogyasztania! A fehérje a sejtek fontos építőeleme, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotóeleme, valamint a tápanyagok szállításában is részt vesz, ezért a baba fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos. 10 g fehérje található: ● 3 dl tejben ● 300 ml joghurtban ● 30 g félzsíros sajtban ● 40 g csirkemellben A megfelelő fehérje-és kalciumbevitelhez elengedhetetlen a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása! Válaszd a zsírszegényebb, igény esetén a kalciummal dúsított változatokat! Húsok közül válaszd a zsírszegényebb húsrészeket, mint a csirkemellet, sertésből a karaj vagy combrészt, és a zsírszegény elkészítési módokat, mint az alufóliában, sütőzacskóban sütést, párolást, vagy főzést! Omega-3 zsírsavak A többszörösen telítetlen zsírsavak szív-és érrendszerünk egészségét szolgálják és főként a növényi olajokban, olajos magvakban, tengeri halakban találhatóak meg. Egy csoportjuk, az omega-3 zsírsavak fogyasztása a szem-, az ideghártya-,valamint az agy fejlődéséhez is elengedhetetlen. A terhességi magas vérnyomás, valamint koraszülés előfordulásának rizikója csökkenthető, ha a kismama elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyaszt. Ezeket leginkább a tengeri halakban, repce-, lenmag- valamint szójaolajban és a diófélékben találod meg! Szerepeljen az étrendedben heti kétszer-háromszor halétel! Próbáld ki a különböző változatokat, többféle ízesítéssel és elkészítéssel! Készíts salátaöntetet különböző növényi olajok keverékéből! Salátáidat, gyümölcssalátáidat és süteményeidet gazdagítsd natúr, sótlan olajos magvakkal! Nassolni egyél egy kis maréknyi diót, vagy mandulát! Forrás: https://napidoktor.hu/