10 fincsi módszer a vérnyomás csökkentésére! – 1. rész 2013-03-21 Szív és érrendszer Megosztás: Tweet A nagy kérdés: hogyan maradjunk egészségesek úgy, hogy közben finom ételeket eszünk? Íme 10 módszer arra, hogy vérnyomásunkat is csökkentsük! Egy riasztó új amerikai jelentés szerint, melyet az American Heart Association (AHA) készített, az emberek 50 százaléka gyógyszerrel kezeli vérnyomását, de nem ellenőrzi azt. Akár gyógyszert szed valaki, akár nem, az orvosok szerint az egészséges vérnyomás kulcsfontosságú a stroke és a szívbetegségek megelőzésében. Nemcsak a vényre felírt orvosság segíthet azonban abban, hogy kordában tartsuk a vérnyomásunkat. Számos új kutatás inkább a konyha irányába mutat: néhány kreatív ötlettel és étel-helyettesítéssel természetes úton is csökkenthetjük a vérnyomás értéket! Az alábbi, jóízű tippek segítenek nekünk egy egészséges, vérnyomás csökkentő étrend kialakításában. Jó étvágyat hozzá! 1. Joghurt Harcoljunk a napközben ránk törő éhség ellen joghurttal, és faragjuk le a magas vérnyomás kockázatát 31 százalékkal! Cseréljük le az eddig alkalmazott kalória-löketet egy csésze zsírszegény joghurtra, anélkül, hogy növelnénk a napi kalória-bevitelünket. Az új kutatás szerint ez a módszer hatékony a vérnyomás csökkentésben. A kutatók állítják: azoknál az embereknél látszott a legjelentősebb rizikó-csökkenés, akik napi szinten fogyasztottak joghurtot. Tehát egy finom görög joghurt tökéletes arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét vegyünk magunkhoz. Telítettnek érezzük majd magunkat, ami azt is megakadályozza, hogy valamilyen hizlaló, sós vagy édes, egészségtelen rágcsálnivaló után nyúljunk. 2. Hüvelyesek Egy csésze főtt bab, csicseriborsó, lencse vagy más hüvelyesek elfogyasztása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, és javítja képességünket arra, hogy vérnyomásunkat ellenőrzés alatt tartsuk – vélekedik egy új tanulmány, melyet az Archives of Internal Medicine orvosi szaklap közölt. Természetesen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye is kisebb, ha fogyasztunk hüvelyeseket. A tanulmányban részt vett embereknél a bab és más hüvelyesek 4,5 ponttal csökkentették a szisztolés vérnyomás értéket, egyben 1 százalékkal csökkentették a szívinfarktus kockázatát. 3. Szezámmag A zöldségek kiválóak köretként, rágcsálnivalóként, de nem olajban elkészítve! Ahelyett, hogy megfőzzük, sütjük őket növényi olajjal, receptjeinkben használjuk a szezám és rizskorpa olaj keverékét. A keverék hatékonyan csökkenti az összkoleszterin-, valamint az LDL („rossz”) koleszterin szintjét, mivel telített zsírokban igen szegény – áll az AHA jelentésében. Egyszóval a szezám és a rizskorpa olaj keveréke csodákra képes. Azok az emberek, akik a vizsgálat során nagyjából 2 evőkanállal fogyasztottak naponta ebből a keverékből, szisztolés vérnyomás értéke 16 ponttal csökkent, a diasztolés vérnyomás értéke pedig 12 ponttal esett. Összkoleszterin-szintjük 18 százalékkal csökkent. A résztvevők a szezám-és rizskorpa olaj keverékkel főztek, vagy salátaöntetekhez használták azt. 4. Gazpacho Egy kisebb tál ebből az ízletes hideg levesből, amely paradicsomot, uborkát, fokhagymát és olívaolajat tartalmaz, 2 ponttal csökkenti a szisztolés-, és 2,6 ponttal a diasztolés vérnyomás értéket – állítja egy új kutatás, amely a Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases szaklapban jelent meg. Spanyol kutatók egy csoportja számos gazpacho-fogyasztó vérnyomását megvizsgálva jutott erre a következtetésre. Úgy vélik, hogy a specifikus polifenolok – olyan vegyületek és antioxidánsok, melyek megtalálhatóak ebben a levesben -, képesek a vérnyomás csökkentésére. Ugyanezeket az összetevőket természetesen nemcsak ezen hideg leves-formában, hanem más receptben is kipróbálhatjuk. 5. Forró kakaót reggelire Felejtsük el a kávét! Kezdjük a reggelt azzal, hogy kielégítjük édesség utáni vágyunkat és egyben egészségesen indítjuk a napot. Tegyük ezt úgy, hogy a csészénkbe 2-3 evőkanál kakaóport szórunk, és 2 deciliter zsírszegény tejet öntünk. A kakaópor 2-3 ponttal is csökkenti a vérnyomást, állítja egy nemrég megjelent vizsgálat a The Cochrane Library folyóiratban. A flavanolok, melyek a kakaó természetes alkotóelemei, segítenek a vérerek megfelelőbb működésében. Ha jobban funkcionálnak az erek, akkor kevesebb nyomás helyeződik a szívre, kisebb a terhelése, miközben keresztülpumpálja a vért szervezetünkön. A cikk folytatásában öt további vérnyomáscsökkentő tanácsot olvashattok! Forrás: