Hogyan legyen önbizalmad?

Elég egy röpdolgozat, egy állásinterjú, egy első randi vagy egy nyilvános szereplés, hogy a legnagyobb önbizalommal rendelkező embert is megingassa, és idegronccsá változtassa. Van azonban arra mód, hogy ezt elkerüld!

Amikor kilépsz egy megszokott, kényelmes környezetből, akkor tekintsd úgy, hogy a tested a legjobbat akarja kihozni belőled. Ha az idegességet elfogadod, és nem akarsz küzdeni ellene, akkor jelentősen csökken. Ha így nézel szembe a félelmeiddel, akkor a siker elérésének szolgálatába állíthatod őket.

Talán azt hiszed, mások sokkal magabiztosabbak nálad, de sokszor csak a cselekedeteik miatt gondolod ezt. Az ideges emberek általában babrálnak, kerülik a szemkontaktust, gyorsan beszélnek, hogy mielőbb túljussanak a kínos szituáción, vagy épp lassan beszélnek, sok töltelékszót használva. Gyakran valamilyen „akadály” mögé bújnak, legyen az egy ital vagy egy táska, melyet maguk előtt tartanak. A kezeiket gyakran a zsebükben vagy a hátuk mögött tartják.

Kerüld el a lefagyást!

Mindannyian érezzük azt az érzést, amikor szinte lebénulunk, ami akkor történik, amikor például valamilyen beszédet mondunk, tehát nyomás alatt vagyunk.

gyerek_izgulas

Amikor szorongunk, akkor az agy logikus működésért felelős részei nem jutnak elég vérhez, viszont a félelemért felelősek túl sokat kapnak belőle. A reakcióink leegyszerűsödnek, csőlátás alakul ki, amikor az agyunk csak egy dologra képes koncentrálni, például folyton azt hajtogatja: „Bolondot csináltam magamból, és mindenki rajtam fog röhögni.”

Amikor úgy érzed, hogy a fejed kong az ürességtől, semmi nem jut eszedbe, akkor ne tartsd vissza a lélegzeted. Agyi képalkotó vizsgálatok szerint ennek pont az ellenkezőjét ajánlott tenni: vegyél mély lélegzetet, így az agyad több vérhez juthat.

Nem jó az a típusú hozzáállás, hogy színleljük a magabiztosságot, mert az olyan, mintha a mély vízbe ugranánk, miközben nem tudunk úszni.

A cikk folytatását a KamaszPanasz oldalán olvashatjátok!

Forrás: