Egzotikus gyümölcsök – Top 10 C-vitamin-forrás 2.

A gyümölcsök legtöbbje gazdag C-vitaminban, leggyakrabban mégis elsősorban a citrusféléket tartjuk a legjobb forrásának. Lássuk, melyik a tíz leginkább C-vitamin-dús, egzotikus gyümölcs! Folytatjuk cikkünket.

6. Lulo

A burgonyafélék családjába tartozik, tápanyagtartalma: 44 kcal, 1 g fehérje, 0,15 g zsír, 9,7 g szénhidrát, 67 mg C-vitamin. A külső nemezréteg eltávolítása után a bogyókat pürésítik, édesítik és jeges vízzel keverik. Dél-Amerikában a termés levéből bort készítenek. Desszertként a félbevágott gyümölcsvelőt cukorral megszórják, majd kikanalazzák a héjból. A vastag héjat banánnal vagy más hozzávalóval megtölthetik és megsüthetik. Lekvárt, zselét és szirupot is készítenek belőle.

7. Papaja

A dinnyefafélék családjába tartozik, tápanyagtartalma: 39 kcal, 0,6 g fehérje, 0,14 g zsír, 9,8 g szénhidrát, 1,8 g rost, 61,8 mg C-vitamin. Nyersen gyümölcsként fogyasztható vagy gyümölcssaláta készíthető belőle. Püré formájában krémek és italok, párolva kompót vagy befőzve lekvár alapanyaga lehet. Magjait néha borspótlóként használják fel.

8. Pomelo

A rutafélék családjába tartozik, tápanyagtartalma: 38 kcal, 0,8 g fehérje, 0 g zsír, 9,6 g szénhidrát, 1 g rost, 61 mg C-vitamin. Nyersen fogyasztva a gerezdekről lehámozzák a hártyás válaszfalat. Délkelet-Ázsiában a levelekből, a virágokból és a kéregből epilepszia, kolera, duzzanatok és ekcéma ellen főzetet készítenek.

pomelo

9. Jujube

A bengefélék családjába tartozik, tápanyagtartalma: 104,7 kcal, 1,4 g fehérje, 0,3 g zsír, 24 g szénhidrát, 58 mg C-vitamin. A csonthéjas magban helyezkednek el egyesével az almáéra emlékeztető barna magok. Ízük édeskés, néha kellemesen illatos.

Étkezési célra kölessel vagy rizzsel főzik, kemencében sütik vagy pörkölik, de készülhet belőle jujubakenyér és kandírozott cukorka is, innen származik egyik neve: gumicukorfa.

10. Rambután

A szappanfafélék családjába tartozik, tápanyagtartalma: 64,6 kcal, 1 g fehérje, 0,1 g zsír, 1,1 g szénhidrát, 53 mg C-vitamin. Nyersen fogyasztják. Az élvezhetetlen héjat késsel felhasítják és leválasztják. A hámozott és kimagozott terméseket cukorral (be)főzve desszertként tálalják vagy lekvárt, zselét készítenek belőlük.

A hosszúkás-elliptikus mag íze keserű dióbélszerű, de nyersen gyengén mérgező, ezért a Fülöp-szigeteken megpörkölik a magot. A gyökérfőzetet lázcsillapításra, a levelekből készített pépes borogatást fejfájásra használják.

Cikkünk első felét ITT olvashatod!

Forrás: