A tökéletes eszpresszó készítés 8 titka 2023-07-28 Blog, Étrendek Megosztás: Tweet Eszpresszót főzni elsőre talán könnyűnek tűnhet, azonban ha valóban kávéházi minőségű, ízekkel és aromákkal teli feketét szeretnénk, érdemes néhány alapszabályt betartani. Cikkünkben most bevezetünk az eszpresszó készítés világába. Megmutatjuk, hogy milyen kávét érdemes választani, szót ejtünk az ideális pörkölésről és őrlésről, a vízhőmérsékletről, valamint hogy milyen egyéb tényezőkre figyeljünk oda a tökéletes presszókávé főzésekor. A csodálatos eszpresszó, amelyet az egész világ imád A kávéfogyasztásnak évszázados hagyományai vannak, a világ számos pontján különféle kávéspecialitások dobogtatják meg a feketék szerelmeseinek szívét. Ahány ország, annyi ízvilág és elkészítési mód. Az igazi nagybetűs kávé, az eszpresszó azonban mindenhol fogalomnak számít és alapja a legtöbb kávékölteménynek. Az eszpresszó egyedisége egyértelműen elkészítési módjában rejlik. Magasnyomású presszó géppel főzik, melynek köszönhetően sokkal magasabb az oldott szilárd anyagok, aromák, olajok koncentrációja, így állaga sűrűbb, íze erősebb, mintha csak áztatnánk, vagy alacsony nyomáson főznénk. Az eszpresszó koronája, az ún. crema, azaz a kávé tetején képződő világosbarna színű hab, mely sem tejet, sem tejszínt nem tartalmaz, pusztán a légbuborékok és finomra őrölt kávé oldható olajainak egyesülésének eredménye. A tökéletes eszpresszó készítés titkai A jó eszpresszóhoz elengedhetetlen a technika ismerete és a sok gyakorlás. Lássuk most, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni a kávéházi minőségű presszó kávé főzése során. 1. A megfelelő presszógépHa valóban harmonikus ízekre vágyunk, akkor az eszpresszóhoz a karos presszógép a legideálisabb, amely minimum 8 bar nyomással dolgozik. Az otthoni kávéfőzők sajnos sok esetben csak 1-3 barral készítik a kávét – többek között a kotyogós kávéfőzők is -, így a végeredmény alaposan elmarad a profi gépekétől. 2. Csakis minőségi kávét válasszunkHogy ki, melyik kávét szereti, ez nagyon egyéni. Ugyanakkor ha tökéletes eszpresszóról beszélünk, akkor mindenképpen minőségi kávékban kell gondolkodni. Sajnos a szupermarketekben kapható csomagok többsége messze elmarad ízvilágban, aromákban a speciality kávéktól, legtöbbjük nagyüzemi termelésből származó silány minőségű arabica-robusta blend. Akár arabicát, akár robustát választunk, nézzük meg, hogy megfelelő kávéval van-e dolgunk. 3. A kávé pörkölése is számítAmennyiben arabica kávéval készítjük az eszpresszót, akkor a közepesen sötét vagy világosabb pörkölésekkel dolgozzunk. A robusták jobban bírják a hőhatást, így ennél a fajtánál a sötétebb pörkölésű szemeket részesítsük előnyben. 4. Őröljük finomabb szeműre a kávébabotA presszókávéhoz mindig frissen őrölt kávét használjunk, ha igazán profi végeredményt szeretnénk. Amennyiben finomabbra állítjuk az őrleményt, apróbb darabokat kapunk, ez rendkívül hasznos, hiszen minél több ponton érintkeznek a vízzel, annál magasabb lesz az extrakciónk. Ugyanakkor a kisebb szemcsék máshogy kapcsolódnak egymáshoz, jobban összeszorulnak, így a víznek nehezebb útja lesz, és lassulni fog a lefolyási idők, ami befolyásolja az eszpresszó ízeit. A szemcseméret akkor ideális, ha körülbelül 18 g – dupla adag – eszpresszóhoz 36 g vizet adva, 25-30 másodperc alatt készül el a fekete. 5. Figyelni kell a bemenő adagraMindig a szűrőkosár vagy portafilter méretének megfelelő mennyiségű – +/- 1 g – kávéval dolgozzunk. Ezt azt jelenti, hogy egy 14-es szűrőkosárba 13-15 grammot érdemes tenni. Ha túl kicsi a bemenő adag, nagyon megnehezíthetjük a dolgunkat, hiszen könnyen „átsárosodhat” a pogácsánk. Ha pedig túl nagy adagot választunk, egyszerűen nem fog beférni a kosárba, nem lesz tömöríthető, és feléghet a felsőszűrőre. 6. Az ideális kávé-víz arányA megfelelő kávé-víz arány 1:1,5 – 1:2,5 az eszpresszónál. Amennyiben ugyanis túl sok vizet adunk a bemenő adaghoz, akkor vizes, ha pedig túl keveset, akkor keserű lesz a kávé. A tökéletes végeredményhez a vizet célszerű mérleggel kimérni. 7. Lefolyási időIdeális esetben a vízmennyiségnek a bemenő adaggal 25-30 másodperc alatt kell lefolynia. Ezt az időt elsősorban a szemcsemérettel tudjuk befolyásolni. Ha finomabb szemcséjű az őrlemény, lassabban készül el az ital, míg durvább szemcsénél gyorsabb a lefolyási idő. 8. A víz megfelelő hőfokaAhhoz, hogy minél ízletesebb legyen feketénk, a vízhőmérséklet is hozzájárul. Sötét pörkölésű szemeknél ajánlott 85-90°C-ra állítani a gépet, míg közepes pörkölésnél 89-90°C-ra, világos pörkölés esetén pedig 90-95°C-ra. Kíváncsi vagy, hogy hogyan készítik az eszpresszót az igazi profik? Irány a BestBarista!Ha szeretnéd elsajátítani a tökéletes eszpresszó készítés fortélyait, mélyebben belekóstolni a profi kávékészítés világába, akkor tanulj Magyarország piacvezető barista képző iskolájában! Gyere el barista tanfolyamainak egyikére, ahol fantasztikus hangulatban és tapasztalt oktatóktól tanulhatod meg a kávékészítés művészetét! Képek: Freepic.com Forrás: Napidoktor.hu