Spóroljunk az idővel – Ezek a babaételek lefagyaszthatóak 2022-10-07 Blog, Kívül-belül Megosztás: Tweet Milyen élelmiszerekkel járunk a legjobban? Egy anyuka számára sem újdonság, hogy a kisgyermekek nem hajlandók mindent megenni, amit eléjük teszünk. Időt és energiát spórolunk meg azzal, ha a gyereknek szánt eledelt lefagyasztjuk. De milyen babaétel fagyasztható le és hogyan? Nem könnyű a gyermek igényeinek megfelelni, különösen, ha válogatós. A hozzátáplálás megkezdésekor számíthatunk arra, hogy furcsán néz majd egy-egy ételre, többször meg kell próbálkoznunk ugyanazzal az eledellel, mire a kicsi hajlandó elfogadni. Nem csoda, ha bosszankodunk, hiszen előzőleg gondosan elkészítettük a babaételt, amit aztán a gyerek nem akar megenni. Ne adjuk azonban fel ilyen egyszerűen. Az ételek nem vesznek kárba, mert lefagyaszthatók. Később elővehetjük őket és újra megpróbálhatjuk megetetni a gyermekkel. A kulcsszó: fagyasztás A babaételek előre elkészítését már hozzátáplálás idején elkezdhetjük. A húst egyszerűen daráljuk le, majd rakosgassuk jégkockatartóba vagy kis zacskóba. Amikor szükségünk van rá, csak elővesszük a fagyasztóból, kiolvasztjuk és hozzákeverjük az aktuális főzelékhez. A szószok szintén lefagyaszthatók, ezekhez aztán csak tésztát kell főzni – néhány perc és kész! Mi fagyasztható le? Elsősorban a gyümölcsöket, zöldségeket érdemes megmosni, apróra vágni és a fagyasztóba tenni még frissen, de akár megfőzve, párolva vagy passzírozott formában is. Olyasmit, aminek nem lesz jó az íze, vagy megváltozik az állaga, inkább ne fagyasszunk – ezek közé tartozik a saláta, sárgarépa és a gyökerek, a gyümölcsök közül pedig a szőlő, narancs, mandarin és a görögdinnye sem való arra, hogy a fagyasztóban tároljuk. Csak a levüket érdemes így eltenni, ha leturmixoljuk őket. Nem való fagyasztóba a burgonya és a tojás sem. Foto: webmd.com Zöldségek A zöldségekhez érdemes tudni, hogy mielőtt lefagyasztjuk őket, blansírozni nem árt, mivel csak így maradnak kellően roppanósak. Néhány percig forraljuk a zöldséget forró vízben – így a babot, karalábét, karfiolt, zöldborsót például -, majd tegyük át hideg vízbe. A tököt reszeljük le és így fagyasszuk be babaételnek. A sóskát és a spenótot pedig érdemes megpárolni minimális mennyiségű zsíron, s ha kellően kihűlt, berakni a fagyasztóba. Gyümölcsök Néhány hasznos tárolási trükk a gyümölcsökhöz is van. A meggyet például csakis kimagozva tegyük fagyasztóba, később már nagyon nehéz lesz a magtól megszabadítani. Foto:123rf.com A kész babaételek hamar megromlanak Érdemes figyelmesen kezelni a babaételeket, ugyanis legtöbbjük csak 1-3 napig áll el hűtőszekrényben. A megmaradt adagokat ezért porciózva fagyasszuk le, s így akár 2 hónap múlva is elővehetjük. A zöldségek általában 8-10 hónapig maradnak fogyaszthatók a fagyasztóból kivéve, a gyümölcsök 10-12 hónapig, a húsok közül a hal csak 3 hónapot bír, míg a sertés 4-6, a baromfihús pedig 8-10 hónapot. Fontos, hogy mindig írjuk rá a fagyasztóba rakott zacskóra, mit tartalmaz. S amit egyszer már kifagyasztottuk, azt soha ne tegyük vissza! A babaételek újrafagyasztva megromolhatnak és az ízük is megváltozik. Mit ne adj soha a babádnak enni? Forrás: Adrina - napidoktor.hu