Ez a betegség okozhatja Károly király kolbászujjait is

III. Károly király fotóinak tanulmányozásakor sokaknak feltűntek megvastagodott ujjai. Maga az új uralkodó is kolbászujjaknak nevezte a jelenséget, amelynek orvosi megnevezése dactylitis és amelynek lehetséges okairól dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa beszélt.

Foto:123rf.com

Számos betegség tünete lehet a kolbászujj

A dactylitis megnevezés tulajdonképpen az ujjak és a lábujjak gyulladására utal, aminek következtében megjelenik a tipikus kolbászujj nevű tünet. A duzzadt ujjak számos betegség következtében kialakulhatnak, ritkábban tuberkulózis, szifilisz okozza azokat, leggyakrabban azonban ízületi gyulladás (arthritis) áll a háttérben.
A betegségekre és sérülésekre az immunrendszer gyakran gyulladással válaszol, ami duzzanatot, fájdalmat, kipirosodást okoz. Ilyen gyulladás a dactylitis is, amely leggyakrabban az egész kezet vagy lábfejet érinti. A duzzadt kolbászujjak ráadásul nem csak fájdalmasak, de az érintett terület használatát is megnehezítik. Az okok keresésénél azonban mindenképpen felmerül az autoimmun betegségek gyanúja is, ugyanis ez az az állapot, amikor a szervezet „tévedésből” támadja meg az egészséges szöveteket – ismerteti Arnold doktor.

Az ízületi gyulladás több típusa is eredményezhet kolbászujjat

Az ízületeket és szöveteket érintő spondyloarthritis-en kívül a reaktív arthritis (amely egy fertőzésre adott válasz) is okozhatja az ujjak, a kéz, a lábfej duzzanatát, fájdalmát. Leggyakrabban azonban az arthritis psoriatica (PsA) áll a tünet mögött, ami az immunrendszer működési zavara, egyfajta krónikus gyulladás, a pikkelysömör ízületi gyulladással járó formája. Ennek az összetett betegségnek természetesen vannak bőrtünetei, valamint érintheti a szemet, az emésztőrendszert, légzőrendszert, a szív-érrendszert és a mozgásrendszert, az ízületeket is.  Ez utóbbi elsősorban fájdalommal, merevséggel, az ízületek mozgatásának nehézségével hívhatja fel magára a figyelmet. Az ujjak, a lábujjak megvastagodhatnak, és ún. „kolbászujjak” alakulnak ki. Sok PsA-s beteg tapasztalhat nyak- és hátfájdalmat, és amennyiben nehézsége van a gerinc hajlításával, érdemes kideríteni, nem spondylitis-ről van-e szó.
Amennyiben pedig kizárható az ilyen jellegű betegségek jelenléte, utána kell nézni, nem húzódik-e meg sarlósejtes vérszegénység, tuberkulózis, szarkoidózis (egy belső szerveket érintő gyulladásos autoimmun betegség), vagy valamilyen fertőzés a háttérben. Ugyancsak fontos megvizsgálni, nem köszvényes-e a beteg.   

Foto:WebMD

A kezelés az alapbetegségtől függ

A dactylitis kezelése attól függően rendelhető el, mi okozza a kolbászujjak megjelenését. Ha az ízületi gyulladás valamely formája a kiindulópont, érdemes tájékoztatni a pácienst, hogy ez egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – A végső soron szóba jöhető műtéten kívül kezelési lehetőségként felmerül az immunrendszer téves túlműködésének elnyomása ún. immunszupresszív készítményekkel, a gyulladáscsökkentő injekciók vagy gyógyszerek alkalmazása, a fizikoterápiás eljárások, az orvosi lézer kezelés, az orvosi kollagén injekció, a szegmentális akupunktúra és a neurálterápia.

Ha más betegség tünete a kolbászujj, akkor természetesen annak megfelelő szakorvosi kezelés lesz szükséges.

Segít-e a vegán étrend a reumás ízületi gyulladáson?

Forrás: Fájdalomközpont