Segít-e a vegán étrend a reumás ízületi gyulladáson?

Nemrégiben jelent meg egy tanulmány, amely szerint a vegán étrend hatékony kezelési módja a reumás ízületi gyulladásnak.

Egy másik, a tanulmányról szóló interjúban pedig a következő állítás hangzott el: a tanulmány vezető szerzője szerint az orvosoknak arra kellene bátorítaniuk a reumás ízületi gyulladásban szenvedőket, hogy próbálják meg megváltoztatni étkezési szokásaikat, mielőtt gyógyszeres kezeléshez folyamodnának.

Mielőtt gyógyszeres kezeléshez fordulnának? Várjunk csak egy percet. Ez szembemegy azzal a több évtizedes kutatással, amely meggyőzően bizonyítja a reumatoid artritisz korai gyógyszeres kezelésének fontosságát a maradandó ízületi károsodás megelőzése érdekében. Egyre több hatékony kezelés képes pontosan ezt megtenni.

térdfájdalom kezelése

Foto:123rf.com

Valójában nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az étrend megváltoztatásával megelőzhető lenne az ízületi károsodás a reumatoid artritiszben. És ebbe beletartozik ez az új tanulmány is.

Szóval, mit talált ez a kutatás? Nézzük meg.

Vegán étrend a reumás ízületi gyulladás esetén
A kutatók 44 reumás ízületi gyulladásban szenvedő embert vontak be a vizsgálatba. Mindannyian nők voltak, többnyire fehérek és magasan képzettek. Véletlenszerűen két csoport egyikébe osztották be őket 16 hétre:

Vegán étrend: A résztvevők négy héten át vegán étrendet követtek, majd további élelmiszer-korlátozás következett, amely kizárta azokat az élelmiszereket, amelyeket a kutatók gyakori ízületi gyulladást kiváltó ételeknek tekintettek. Ezen élelmiszerek közé tartoztak a gluténtartalmú gabonafélék (búza, árpa és rozs), a fehér burgonya, édesburgonya, csokoládé, citrusfélék, diófélék, hagyma, paradicsom, alma, banán, kávé, alkohol és kristálycukor. A hetedik hét után ezeket az élelmiszereket egyesével újra bevezették. A 16 hetes időszak hátralévő részében minden olyan újra bevezetett élelmiszert, amely fájdalmat vagy a reumás ízületi gyulladás egyéb tüneteit okozta, kiiktattak.

Semmi állati eredetűt! – Mit jelent a vegán étrend?

Kontroll csoport: Szokásos étrend plusz placebo. Ezek a résztvevők is 16 héten keresztül követték a szokásos étrendjüket, és minden nap bevettek egy placebokapszulát. A kapszula jelentéktelen dózisú omega-3 zsírsavat és E-vitamint tartalmazott. Az első 16 hét után a résztvevők négy hét szünetet tartottak, majd a csoportok további 16 héten át cseréltek étrendet.

Mit talált a vizsgálat a vegán étrenddel kapcsolatban?
Úgy tűnt, hogy a vegán étrend segít enyhíteni az ízületi gyulladás tüneteit. A vizsgálat résztvevői javulásról számoltak be a vegán étrend alatt, de a placebó fázisban nem tapasztaltak javulást.

Például a duzzadt ízületek átlagos száma 7-ről 3,3-ra csökkent a vegán étrenddel kezelt csoportban, de a placebocsoportban nőtt (4,7-ről 5-re). Ezenkívül a vegán diéta alatt a résztvevők átlagosan 14 kilót fogytak, míg a placebót kapók közel 2 kilót híztak.

Mit kell még figyelembe vennünk?


Bár az eredmények jól hangzanak, a vizsgálatnak jelentős korlátai voltak:

Nagyság. Csak 44 vizsgálati alany jelentkezett, és csak 32-en fejezték be a vizsgálatot. Ilyen kis létszám mellett elég néhány ember, hogy megváltoztassa az eredményeket. A nagyobb (több száz vagy több résztvevős) tanulmányok általában megbízhatóbbak.
A sokféleség hiánya. Ez a vizsgálat nem tartalmazott férfiakat, és a résztvevők többsége fehér, magasan képzett volt.

A reumás ízületi gyulladás standard diagnózisának hiánya. Orvosi diagnózisra volt szükség, de nem volt követelmény a standard kritériumoknak való megfelelés.
A vizsgálat időtartama. Egy négy hónapig tartó kezelés hosszú időnek tűnhet, de egy olyan krónikus betegség esetében, mint a reumatoid artritisz, amely magától is erősödhet és gyengülhet, ez túl rövid idő ahhoz, hogy biztos következtetéseket lehessen levonni.
Önbevallás szerinti étrend. Nem tudjuk, hogy a vizsgálati alanyok mennyire tartották be a kijelölt étrendet.
Gyógyszerhasználat. A vizsgálati alanyok ízületi gyulladás elleni gyógyszereket szedtek, bár a konkrét gyógyszerekről nem adtak tájékoztatást. Néhányan a vizsgálat során módosították az adagolást. Bár a kutatók megpróbálták ezt külön elemzéssel figyelembe venni, a résztvevők kis száma miatt ez az elemzés megbízhatatlanná válhat.
Fogyás. A fogyás is – és nem csak a vegán étrend – hozzájárulhatott a tünetek javulásához.
Az ízületi károsodás értékelése nem történt meg. Nem adtak meg röntgenfelvételeket, MRI-eredményeket vagy az ízületi károsodás egyéb értékelését. Ez azért fontos, mert tudjuk, hogy az ízületi gyulladásban szenvedő emberek akkor is jobban érezhetik magukat, ha az ízületi károsodás tovább romlik. A szteroidok és az ibuprofen jó példák azokra a kezelésekre, amelyek az ízületek védelme nélkül csökkentik a reumatoid artritisz tüneteit. Az ízületi károsodásra vonatkozó információk nélkül lehetetlen felmérni, hogy a vegán étrendre való támaszkodás valódi előnyeit vagy kockázatait a reumás ízületi gyulladás kezelésében.
Végül, nem világos, hogy a vegán étrend hogyan javítaná a reumatoid artritiszt. Ez felveti annak lehetőségét, hogy az eredmények nem állják meg a helyüket.

Mindenkinek, aki reumás ízületi gyulladásban szenved, vegánnak kellene lennie?


Sajnos még nincs elég bizonyíték arra, hogy a vegán étrendet – vagy bármilyen korlátozó étrendet – minden reumás ízületi gyulladásban szenvedőnek ajánlhassunk.

Ez azt jelenti, hogy a növényekben gazdag étrend szinte mindenki számára egészséges. Amíg az étrendje táplálkozásilag kiegyensúlyozott és ízletes az Ön számára, mindenképpen előnyös, ha gyulladáscsökkentő étrendet alkalmaz.

De reumás ízületi gyulladás esetén az étrendet gyógyszerekkel kell kombinálni az ízületi károsodások megelőzésére, nem pedig helyettük alkalmazni.

Reumás ízületi gyulladás – az egész szervezetet megbetegíti

A lényeg


Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az étrend szerepet játszhat a reumás ízületi gyulladás kezelésében. De egy dolog, hogy valaki jobban érzi magát egy bizonyos diéta mellett; és egészen más dolog azt állítani, hogy a diéta önmagában elegendő.

Magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás esetén a diéta megváltoztatása az első számú kezelés. De a reumatoid artritisz más. A betegség korai szakaszában előfordulhat rokkantságot okozó ízületi károsodás, ezért fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük a hatékony gyógyszeres kezelést, hogy ezt megelőzzük.

Kétségtelen, hogy több olyan kutatást fogunk látni, amely az étrendnek a reumatoid artritiszre, az artritisz más formáira és más autoimmun betegségekre gyakorolt hatását vizsgálja. Talán megtudjuk, hogy a vegán étrend rendkívül hatékony, és egyeseknél helyettesítheti a gyógyszereket is! De még nem tartunk ott.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.