Milyen az alacsony maradékanyag-tartalmú étrend? 2022-08-30 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrend lényege, hogy az emésztőrendszerre a lehető legkevesebb terhet rójjunk. Hasonló az alacsony rosttartalmú diétához, de kizár néhány olyan élelmiszert is, amelyek serkenthetik a bélösszehúzódásokat. A maradék az emésztőrendszerben az emésztés kezdeti szakaszainak befejezése után visszamaradó anyagra utal. Ezek az anyagok gyakran sok rostot tartalmaznak, mivel a szervezet nem képes teljesen megemészteni a rostokat. Az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta korlátozza az emészthetetlen anyagot tartalmazó ételeket. Ezáltal a szervezet ritkábban és kisebb mennyiségű székletet. termel. Az alacsony maradékanyag-tartalmú diétát általában gyulladásos bélbetegség (IBD) fellángolásában szenvedőknek, bélműtétek és kolonoszkópia előkészítése esetén, valamint fertőző vastagbélgyulladásban vagy akut divertikulitisben szenvedő betegeknek ajánlják. Hogyan működik az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta? A napi ajánlott rostmennyiség, amelyet az embereknek ideális esetben fogyasztaniuk kellene, körülbelül 25-38 gramm. Ez azonban nem biztos, hogy megfelelő az IBD-ben szenvedők számára. A magasabb rosttartalmú étrendet kerülni kell a bélműtéten átesett embereknél, vagy ha az IBD tünetei fellángolnak. Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrend követése esetén a tipikus tanács az, hogy a diétát kipróbálók naponta legfeljebb 10-15 gramm rostot fogyasszanak. Kerülni kell a tejtermékeket és bizonyos típusú szénhidrátokat is. Ezek hasi görcsöket és hasmenést idézhetnek elő. Egészségügyi szakembernek vagy dietetikusnak kell felügyelnie Önt, ha úgy dönt, hogy alacsony maradékanyag-tartalmú étrendet követ. Az alacsony maradékanyag-tartalmú diéták általában csak rövid távú használatra ajánlottak. Az Ön egyéni igényeinek kell meghatározniuk az ételek mennyiségét és típusát, valamint azt, hogy mennyi ideig követi a diétát. Milyen ízekre, milyen fűszerekre van szükség egy jó diétához? Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrendben fogyasztandó élelmiszerek Az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta során számos egészséges étel közül választhatunk. J finomított szénhidrátok, beleértve a fehér kenyeret, a fehér rizst, a tésztát és a finomított gabonaféléket. tiszta gyümölcslevek, húslevesek és szűrt levesek kis mennyiségben bizonyos nyers zöldségek, például aprított nyers saláta és bőr nélküli, mag nélküli uborka. jól megfőzött vagy konzerv zöldségfélék, héj és mag nélkül, beleértve a tököt, spenótot, padlizsánt, zöldbabot, spárgát, céklát, sárgarépát és burgonyát. néhány nyers gyümölcs, beleértve az érett sárgabarackot, banánt, sárgadinnyét, mézédes dinnyét, görögdinnyét, nektarint, papayát, őszibarackot és szilvát. vaj, növényi olajok és margarin korlátozott mennyiségű főtt gyümölcs, magok és héj nélkül finomra darált, jól átsütött hús hal, tojás és baromfi naponta legfeljebb 2 csésze sima tejtermék, például joghurt, túró és ricotta sajt Foto:pixabay.com Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrendhez megfelelő főzési módszerek a következők: gőzölés főzés párolás mikrózás Szükség lehet nagyobb mennyiségű víz fogyasztására a székrekedés elkerülése érdekében. Mintaétrend:Reggelire: rántotta palacsinta vagy bundáskenyér vajjal rostmentes gyümölcslé vagy koffeinmentes kávé tejjel és cukorral Ebédre: sült csirkemell főtt sárgarépával sajtburger mag nélküli zsemlével, hagymával, salátával és ketchuppal pulyka- vagy csirkés szendvics francia kenyérrel Vacsorára: fehér rizs, párolt zöldség és sült csirke. sült burgonya héjastul, vajjal és tejföllel sült hal, spárga és tészta vajjal vagy olívaolajjal Foto:pixabay.com Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrendben kerülendő élelmiszerek A dietetikus segíthet abban is, hogy mely élelmiszereket kell kerülnie az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta során. Íme néhány olyan élelmiszer, amelyet általában kerülni kell: hüvelyesek, diófélék és magvak a legtöbb nyers gyümölcs és zöldség pattogatott kukorica feldolgozatlan kókuszdió a legtöbb teljes kiőrlésű gabonaféle, beleértve a kenyereket és a tésztákat is. füge, aszalt szilva és bogyós gyümölcsök aszalt gyümölcsök csemegehúsok fűszeres ételek és öntetek koffein aszalt szilvalé vagy rostos gyümölcslé csokoládé Az alacsony szermaradéktartalmú ételeknek jól megfőzöttnek kell lenniük. Kerülje az olyan főzési módszereket, mint a sütés, grillezés, amelyek az ételt keménnyé vagy szárazzá tehetik. Forrás: Napidoktor.hu