Milyen az alacsony maradékanyag-tartalmú étrend?

Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrend lényege, hogy az emésztőrendszerre a lehető legkevesebb terhet rójjunk. Hasonló az alacsony rosttartalmú diétához, de kizár néhány olyan élelmiszert is, amelyek serkenthetik a bélösszehúzódásokat.

A maradék az emésztőrendszerben az emésztés kezdeti szakaszainak befejezése után visszamaradó anyagra utal. Ezek az anyagok gyakran sok rostot tartalmaznak, mivel a szervezet nem képes teljesen megemészteni a rostokat.

Az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta korlátozza az emészthetetlen anyagot tartalmazó ételeket. Ezáltal a szervezet ritkábban és kisebb mennyiségű székletet. termel.

Az alacsony maradékanyag-tartalmú diétát általában gyulladásos bélbetegség (IBD) fellángolásában szenvedőknek, bélműtétek és kolonoszkópia előkészítése esetén, valamint fertőző vastagbélgyulladásban vagy akut divertikulitisben szenvedő betegeknek ajánlják.

Hogyan működik az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta?

 

A napi ajánlott rostmennyiség, amelyet az embereknek ideális esetben fogyasztaniuk kellene, körülbelül 25-38 gramm. Ez azonban nem biztos, hogy megfelelő az IBD-ben szenvedők számára. A magasabb rosttartalmú étrendet kerülni kell a bélműtéten átesett embereknél, vagy ha az IBD tünetei fellángolnak.

Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrend követése esetén a tipikus tanács az, hogy a diétát kipróbálók naponta legfeljebb 10-15 gramm rostot fogyasszanak.

Kerülni kell a tejtermékeket és bizonyos típusú szénhidrátokat is. Ezek hasi görcsöket és hasmenést idézhetnek elő.

Egészségügyi szakembernek vagy dietetikusnak kell felügyelnie Önt, ha úgy dönt, hogy alacsony maradékanyag-tartalmú étrendet követ. Az alacsony maradékanyag-tartalmú diéták általában csak rövid távú használatra ajánlottak. Az Ön egyéni igényeinek kell meghatározniuk az ételek mennyiségét és típusát, valamint azt, hogy mennyi ideig követi a diétát.

Milyen ízekre, milyen fűszerekre van szükség egy jó diétához?

Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrendben fogyasztandó élelmiszerek


Az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta során számos egészséges étel közül választhatunk. J

  • finomított szénhidrátok, beleértve a fehér kenyeret, a fehér rizst, a tésztát és a finomított gabonaféléket.
  • tiszta gyümölcslevek, húslevesek és szűrt levesek
  • kis mennyiségben bizonyos nyers zöldségek, például aprított nyers saláta és bőr nélküli, mag nélküli uborka.
  • jól megfőzött vagy konzerv zöldségfélék, héj és mag nélkül, beleértve a tököt, spenótot, padlizsánt, zöldbabot, spárgát, céklát, sárgarépát és burgonyát.
  • néhány nyers gyümölcs, beleértve az érett sárgabarackot, banánt, sárgadinnyét, mézédes dinnyét, görögdinnyét, nektarint, papayát, őszibarackot és szilvát.
  • vaj, növényi olajok és margarin
  • korlátozott mennyiségű főtt gyümölcs, magok és héj nélkül
  • finomra darált, jól átsütött hús
  • hal, tojás és baromfi
  • naponta legfeljebb 2 csésze sima tejtermék, például joghurt, túró és ricotta sajt

Foto:pixabay.com

Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrendhez megfelelő főzési módszerek a következők:

  • gőzölés
  • főzés
  • párolás
  • mikrózás


Szükség lehet nagyobb mennyiségű víz fogyasztására a székrekedés elkerülése érdekében.

Mintaétrend:
Reggelire:

  • rántotta
  • palacsinta vagy bundáskenyér vajjal
  • rostmentes gyümölcslé vagy koffeinmentes kávé tejjel és cukorral


Ebédre:

  • sült csirkemell főtt sárgarépával
  • sajtburger mag nélküli zsemlével, hagymával, salátával és ketchuppal
  • pulyka- vagy csirkés szendvics francia kenyérrel

Vacsorára:

  • fehér rizs, párolt zöldség és sült csirke.
  • sült burgonya héjastul, vajjal és tejföllel
  • sült hal, spárga és tészta vajjal vagy olívaolajjal

Foto:pixabay.com

Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrendben kerülendő élelmiszerek


A dietetikus segíthet abban is, hogy mely élelmiszereket kell kerülnie az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta során. Íme néhány olyan élelmiszer, amelyet általában kerülni kell:

  • hüvelyesek, diófélék és magvak
  • a legtöbb nyers gyümölcs és zöldség
  • pattogatott kukorica
  • feldolgozatlan kókuszdió
  • a legtöbb teljes kiőrlésű gabonaféle, beleértve a kenyereket és a tésztákat is.
  • füge, aszalt szilva és bogyós gyümölcsök
  • aszalt gyümölcsök
  • csemegehúsok
  • fűszeres ételek és öntetek
  • koffein
  • aszalt szilvalé vagy rostos gyümölcslé
  • csokoládé

 

Az alacsony szermaradéktartalmú ételeknek jól megfőzöttnek kell lenniük. Kerülje az olyan főzési módszereket, mint a sütés, grillezés, amelyek az ételt keménnyé vagy szárazzá tehetik.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu