Ezért együnk kajszit- gyógyhatások és receptek 2022-08-08 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Sokoldalú nyári sláger gyümölcs: ez a kajszi! A hazai nyári gyümölcs szezon egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb gyümölcse a kajszibarack, másnéven sárgabarack vagy kajszi. Ez a három elnevezés ugyanazt az egészséges és jellegzetesen zamatos gyümölcsöt takarja, amely nagyon sokféleképpen felhasználható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kajsziról. A program séf nagykövete, Bernáth József pedig két igazi nyári kajszis receptet is bemutat. Miért érdemes kajszit enni? A kajszi a hazai klímának és termőhelyi adottságoknak köszönhetően nagyon finom, zamatos gyümölcsöt ad, a kellemesen harmonikus cukor-sav aránynak köszönhetően kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik, nagyon egészséges, igazi rost- és vitaminforrás. A- és C-vitamin-tartalma magas, valamint tartalmaz B1- illetve B2-vitamint is. A szervezet napi A-vitamin szükséglete már 2-3 szem elfogyasztásával fedezhető, ami azért fontos, mert az A-vitamin késleltetheti az időskori látásromlást, hozzájárulhat a rákos megbetegedések megelőzéséhez, kedvezően hathat a zsíranyagcserére és serkentheti a máj méregtelenítő működését. A kajszi magas rosttartalma miatt kifejezetten tápláló és kedvezően befolyásolhatja az anyagcserét. Ásványi anyagok közül érdemes kiemelni mangán-, magnézium-, vas- és folsav tartalmát, amelyek mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a jó közérzethez. Káliumban is rendkívül gazdag, az emberi szervezet napi káliumigényét egy sárgabarack bőven fedezi. Emellett gazdag antioxidánsokban is, amelyek a súlyos krónikus betegségek megelőzésében játszhatnak alapvető szerepet. A fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beilleszthető, mert legnagyobb része, mintegy 85 százaléka víz és szénhidrát-tartalma sem kiugróan magas, kalóriatartalma pedig kifejezetten alacsonynak mondható. Kajszi egész évben? Igen! A kajszi valóban az egyik legsokoldalúbb nyári gyümölcs, amelynek számos felhasználási módja van. Természetesen a legjobb, frissen és nyersen fogyasztva. Ha azonban nem fogy el azonnal, akkor az ép szemek hűtőben akár két hétig is eltarthatók, sőt 0-1 Celsius fok körül még három hétig is elállhat. A kajsziból a nyári nagy melegben készíthetünk isteni ivólét, ízesíthetünk vele gyümölcsbólékat, vagy éppen hideg krémlevest is. Készülhet belőle sütemény, torta vagy más desszert és akár saláta is. Meglepő, de pecsenyehúsokkal fogyasztva különleges ízt ad a sülteknek. Ha az őszi-téli hónapokra is szeretnénk kajszibarackról gondoskodni, több lehetőségünk is van: befőttként, dzsemként vagy lekvárként tehetjük el. Az aszalás is nagyszerű megoldás lehet, hiszen aszalva a kajszi megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát. Vigyázni kell azonban, mert a nagy mennyiségű aszalt sárgabarack fogyasztása enyhe hashajtó hatású lehet. A fagyasztás a sárgabarack esetében kerülendő, mert ha megfagy, akkor megváltozik az íze. Foto:123rf.com Jó tudni! A sárgabarack magjából sajtolt olaj felhasználható saláták készítéséhez, de a szépségipar egyik kedvelt alapanyaga is: készítenek belőle szappant, masszázs- és illóolajat. Némelyik fajtának az édes magja nyersen is fogyasztható, de a kesernyések nagy mennyiségben mérgezők lehetnek, ciántartalmuk miatt. Bernáth József ínycsiklandó nyári kajszis receptjei Bernáth József, az Európai Friss Csapat program séf nagykövete szerint, főzés előtt célszerű a kajszit megvizsgálni és kiválogatni, mert a szemek érettségétől függ, hogy melyik ételben érdemes felhasználni őket. A program nyári workshopján elmondta, hogy a keményebbekből remek saláta készülhet, míg a puhábbakat, érettebbeket desszerthez vagy főételhez érdemes felhasználni. Így készítsünk isteni aszalt sárgabarackot A kajszival kapcsolatban ritkán gondolunk sós ízvilágú ételekre, ezért is különleges az az előétel, amelyet a séf salátából, sajtból és grillezett sárgabarackból készített el. „Ha meggrillezzük a sárgabarackot, akkor sokkal jobban passzol mindenféle sós ételhez, és nemcsak salátákhoz, hanem akár hús- vagy halételekhez is!”- osztotta meg tippjét a népszerű séf. Majd hozzátette, ha salátáról van szó, a grillezett kajszihoz remekül passzol a fekete bors, bármilyen meglepőnek is tűnik. Desszertként egy klasszikust, a császármorzsát tette különlegessé az Európai Friss Csapat séfje, karamellizált sárgabarackkal és néhány bazsalikom levéllel. „A grillezéssel ellentétben a karamellizáláshoz cukrot is használunk, amiből a melegítés hatására karamell lesz. Ez a karamell fogja bevonni a sárgabarackcikkeket. A kezdetben folyós karamell ropogósra hűl, mire kitálaljuk a desszertünket.”– mesélte az Európai Friss Csapat séfje. Hozzátette, bár a gyerekek általában ódzkodnak a zöld fűszernövényektől, érdemes a bazsalikommal egy próbát tenni, mert eszméletlenül passzol a császármorzsához. Ha kipróbálnátok Bernáth József igazi nyári kajszis receptjeit: https://frutti-veggi.hu/lepj-be-a-friss-kalandok-vilagaba/receptek/! Bernáth József videó: a kevert saláta kajszibarackkal és sajttal és császármorzsa karamellizált kajszibarackkal, az alábbi linken: https://www.facebook.com/europaifrisscsapat/videos/1665421283871387/ ! Háttérinformáció: Az Európai Friss Csapat program a NAK edukációs kampánya, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekek és a gyermeket nevelő családok körében. A program arra hívja fel a figyelmet, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők és nagyon egészségesek. Az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok 2018 és 2020 között futott Magyarországon. A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el. Forrás: Napidoktor.hu