Elmúlhat a gluténérzékenység?

A glutén fogyasztásával összefüggő panaszok már gyermekkorban is megjelenhetnek. Arról, hogy miért és meddig kell szigorú gluténmentes diétát tartani, dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Top 10 gluténmentes gabona – nem is hitted volna, hogy ilyen sok van!

Autoimmun gluténérzékenység

A glutén egy fehérje, ami a búzában, rozsban és árpában található. Aki autoimmun gluténérzékenységben szenved és gluténtartalmú ételeket fogyaszt, a lebomlás során keletkezik egy olyan molekula, amely képes kapcsolódni a sejtjeinek felszínén található egyfajta antigénekhez. Az így összekapcsolódott molekulákat az immunrendszer idegen anyagként azonosítja és megpróbálja elpusztítani. Ez a folyamat a vékonybélnyálkahártyán okoz károsodást, következtében akár teljesen el is pusztulhatnak a bélbolyhok, emiatt a súly stagnálása, fogyás is jelentkezhet.

Foto:123rf.com

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy a súlyfejlődés elmaradása jellemzően már a huzamosabb ideje fennálló gluténérzékenység következtében jelentkezik. A rossz felszívódást azonban korábban is jelzik bizonyos tünetek:

  • a hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, a szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz,
  • feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt haspuffadás, elődomborodó has,
  • a gyermek fáradékony, vérszegénység is jelentkezhet.
gluten

Foto:123rf.com

Autoimmun betegségek

A gyermekkorban megjelenő tüneteket tehát egy autoimmun betegség okozza, amit cöliákia vagy lisztérzékenység néven is ismerhetünk – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az autoimmun betegségek kialakulásának pontos okait a mai napig nem ismerjük teljesen, de mindenképpen fontos szerepe van megjelenésükben az öröklődésnek. Akinél tehát előfordult a családban cöliákia, vagy más autoimmun betegség, például 1-es típusú diabétesz vagy autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség, a gyerekeknél is magasabb a rizikója.

Foto:123rf.com

Élethosszig tartó diéta

Az autoimmun betegségeket gyógyítani nem lehet, az érintetteknél tünetmentességet lehet elérni és a további állapotromlást lehet megelőzni a megfelelő kezeléssel. Autoimmun gluténérzékenység esetében ez a szigorú gluténmentes diétát jelenti, amit élethosszig tartani kell. Ellenkező esetben a vékonybél károsodása kiújul és a tünetek is visszatérnek. A hosszú távon kezeletlen autoimmun gluténérzékenység a súlyfejlődés elmaradását okozhatja gyermekkorban, illetve felszívódási zavar és tápanyaghiány is kialakulhat.

Forrás: Budai Allergiaközpont