A COVID oltás segít megtalálni a szívroham gyógyszerét?

A londoni King’s College kutatói szerint a szívmegállás gyógyításához vezethet ugyanaz az mRNS-technológia, amit a Covid-oltásoknál is használnak. A világon ez lehet az első szívroham elleni gyógymód.

A koronavírus elleni oltások előállításához is használt mRNS genetikai kódok nyomon követését most úgy próbálják felhasználni, hogy elősegítse a szívinfarktus miatti károsodás regenerálódását. Hasonló technológiát alkalmaztak egyébként a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni vakcinák létrehozásához is. Most pedig ez az első olyan úttörő kutatás a világon, ami gyógyírt jelenthet a színinfarktust szenvedő betegek számára – számol be a Blikk.

„Mindannyian bizonyos számú izomsejttel születünk a szívünkben, és ezek pontosan ugyanazok az izomsejtek, amelyekkel együtt meg fogunk halni. A szív sajnos nem képes helyreállítani önmagát egy szívroham után. Célunk tehát az volt, hogy olyan kezelést találjunk, amely képes meggyőzni a túlélő sejteket a szaporodásról” – mondta Mauro Giacca professzor a Timesnak adott interjújában.

Fotó: 123rf

Egy sérült emberi szív regenerálása néhány évvel ezelőttig csupán álom volt, de ennek az új technológiának köszönhetően hamarosan akár valósággá válhat.

“Pontosan ugyanazt a technológiát használjuk, mint a Pfizer és a Moderna vakcinák, hogy mikro RNS-eket fecskendezzünk a szívbe, elérve a túlélő szívsejteket, ezzel elősegítve azok proliferációját. Az új sejtek helyettesítenék az elhalt sejteket, és ahelyett, hogy heg képződne, a páciens új izomszövetet kap– magyarázta a professzor.

Az új technológiát kutató tudósok emellett olyan kezelésen is dolgoznak, amely megakadályozza a sejtek szívroham alatti elhalását. Az Egyesült Királyságban például évente körülbelül 100 000 ember kerül kórházba szívinfarktus miatt, amelyet a szív vérellátásának elzáródása okoz. A szívleállások súlyos sérüléseket okoznak a szívizomban, és akár 100 milliárd szívsejtet is elpusztíthatnak. Az emberi szív sajnos nem képes önmagát meggyógyítani, így egy infarktus további szövődményekhez vezethet.

A tudósok azonban úgy vélik, hogy az új RNS (ribonukleinsav) terápia forradalmasíthatja a szív- és érrendszeri gyógyászatot. A sérült sertésszívek regenerálására irányuló kísérletek eddig sikeresek voltak, az elkövetkező két évben pedig embereken tervezik majd tesztelni őket.

Olvasd el ezt is!

Kiderült: ennyi ideig növeli a COVID vérrögösödés kockázatát

Forrás: Napidoktor.hu