Páratartalom otthon – Mely szintek az allergia leggyakoribb okai?

Hogyan függ össze az időjárás és az allergia?

Ma már jól ismert tény, hogy a nedvesség, azaz a páratartalom és az allergia összefügg egymással. Azon állapotok viszont, amelyek kiváltják a problémát, kontrollálhatók. Lássuk, hogyan!

A nedvesség és a páratartalom, valamint az allergia összefüggése napjainkra jól dokumentált tény. Példának okáért a nedvesség serkenti a penészgombák szaporodását belső térben és kint is – a poratkák pedig szeretik a nedves levegőt.

Ezek az allergia kiváltói, ami bizony sok ember életét nehezíti meg.

A jó hír ugyanakkor az, hogy az állapotok, amelyek allergiát okoznak, legtöbbször ellenőrzés alatt tarthatók. Érdemes például párátlanítót, légkondícionálót használni – különösen forró, párás éghajlaton, hogy csökkentsük a levegő nedvességtartalmát.

Az időjárás és az allergia kapcsolata

De hogyan is kapcsolódik a nedvesség és páratartalom az allergiához? Az időjárás jelentős szerepet játszik abban, hogy kedvező környezet alakuljon ki az allergének számára. Valahogy így.

1.Száraz, szeles napok: A szél virágport fúj a levegőbe és ez szénanáthát vált ki.

Esős ​​vagy párás napok: a nedvesség elősegíti a penészgombák növekedését és a poratkák elszaporodását.

2.Hideg levegő: a hideg levegő rohamot válthat ki az asztmás embereknél.

3.Hő: forró, meleg napokon a légszennyezettség rosszabbodik, az ózon és a szmog asztmát válthat ki.

A szezonális változások ugyancsak jelentős hatással lehetnek az allergiára.

Hogyan befolyásolja a páratartalom az asztmás tüneteket?

Mi a páratartalom?

Előszöris, érdemes tudni, pontosan mi a páratartalom. A levegő különféle gázokat tartalmaz, köztük oxigént, nitrogént és számos más anyagot – például port és vízcseppeket.

A vízgőz mennyiségét a levegőben a hőmérséklet határozza meg, csaknem 0 százaléktól körülbelül 4 százalékig. A páratartalom a levegőben lévő víz mennyiségének mértéke.

Sokat hallani a hírekben a relatív páratartalom kifejezést. Nos, ez a levegőben levő vízgőz tényleges mennyiségét jelenti: a levegőben ugyanazon a hőmérsékleten tárolható vízgőz maximális mennyisége, százalékban kifejezve.

De van-e különbség a páratartalom és a nedvesség között? A válasz igen – hiszen a nedvesség egy folyadék jelenlétét jelöli egy adott térben, míg a páratartalom a levegőben lévő vízgőz mennyiségének mértéke. A magas páratartalom nedvességet okoz, a magas nedvességtartalom pedig páratartalmat.

Foto:pixabay.com

Hogyan lesz a páratartalom allergia-kiváltó?

Annak okai, hogy az épületekben gyakran magas a páratartalom, lehetnek a szivárgó csövek, az épületbe bejutó víz túlzott esőzés után, az épület alagsorából felszívódó talajvíz vagy akár a zuhanyzók gőze.

Ha pedig felgyülemlik a nedvesség az épületben, tökéletes feltételeket teremt az allergének elszaporodásához.

A nyirkos és penészes környezetnek való kitettség számos egészségügyi hatást válthat ki, de akadnak emberek, akiknél semmit nem okoznak.

Mégis, sokan reagálnak rosszul rá. A penészgombáknak való kitettség olyan tünetekhez vezethet, mint orrdugulás, zihálás, a szem és/vagy a bőr vörösödése, viszketése.

Súlyos reakciók is felléphetnek munkahelyi környezetben, olyanok körében, akik nagy mennyiségű penészgomba hatásának vannak kitéve, például penészes széna körül dolgoznak.

Nemcsak a magas páratartalom azonban az allergia kiváltója. A túl alacsony is gondot okozhat. Lehetővé teszi ugyanis a penész és a por kiszáradását, ami megkönnyíti, hogy a szél elsodorja azt.

A levegőbe kerülő allergéneket egyszerűbb belélegezni. S mivel a száraz levegő miatt az orrjárat is az, az allergének könnyen bejutnak a tüdőbe.

Foto:pixabay.com

Milyen páratartalom szint okoz allergiát?

Amennyiben a páratartalom kellemetlenné teszi, hogy egy adott helyiségben tartózkodjunk, változtatni kell.

Fotó: 123rf.com

Ha a beltéri páratartalom magasabb 50 százaléknál, az magas nedvességtartalmat okoz. Ez kedvező környezetet teremt az allergének, a penész és a poratkák fejlődéséhez, de a csótányok számára is.

Amennyiben viszont kevesebb mint 30 százalék a beltéri páratartalom, a levegő túl száraz – az orrjáratok, a bőr és a torok kiszáradnak, s ez sokak számára nagyon zavaró.

Mindent összevetve, ha megfelelő körülményeket szeretnénk, 40 és 50 százalék közötti legyen a beltéri páratartalom.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php