Szlávik: ezért vegyük fel az influenza és a COVID elleni oltást

Szlávik János hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az influenza és a COVID elleni oltást is vegyék fel az emberek.

Az embereknek nemcsak a COVID-hullámokkal kell megküzdeniük, hanem többek között az influenzával is, amire szintén felvehető az oltás – számol be a Liner.hu. A két oltás nem zavarja egymást, akár egyszerre is felvehető, amiről Szlávik beszélt a Mokkában.

„Ez így van! Korábban azt mondtam, hogy egy-két hét elteltével lehet beadni az egyik vagy másik oltást, azért, mert a koronavírus kapcsán újfajta oltásokról van szó, hogy el tudjuk különíteni az oltás okozta reakciókat: valaki lázas lesz, fáj a keze, gyenge fejfájása van az oltástól” – hangsúlyozta az infektológus.

Nemrég jelent meg egy tanulmány, hogy nyugodtan be lehet adni egy időben, nyugodtan, hiszen úgy gondolják, hogy nem kell még egyszer orvoshoz menni” – folytatta Szlávik.

Fotó: MTI

Tehát, ha elmegyünk a szakrendelőbe, a háziorvoshoz, akkor egy időben a két oltással igazából megelőzzük azt, hogy még egyszer egy rendelőbe kell menni. Én úgy gondolom, hogy orvosilag beadható egy időben, hiszen tudjuk, hogy ha például valaki külföldre utazik, akkor négy-ötféle oltást is megkapott, ha valamilyen trópusi országban ment, és semmi probléma nem volt ebből” – tette hozzá Szlávik János.

Adódik a kérdés, kell-e az influenza elleni oltás, ha már felvesszük a COVID elleni oltást. Szlávik ennek kapcsán elmondta, egy évvel ezelőtt Brazíliában arra lettek figyelmesek, hogy azok, akik influenza elleni oltást kaptak, azoknál enyhébb volt a koronavírus lefolyása.

Szlávik akkor úgy gondolta, ez csak véletlen, vagy szimplán azok, akik influenza elleni oltást kértek, szimplán egészségtudatosabbak – vigyáznak magukra, maszkot hordanak.

Az influenzaoltásnak van némi védelme a koronavírus ellen is.” A szakértő azonban tisztázta, nem véd meg a COVID ellen, és emiatt mindkét oltást vegyük fel.

Beadható egyszerre az influenza és a Covid-oltás?

Forrás: https://napidoktor.hu/index