COVID – A menstruációra is hatással lehet az oltás

Az Egyesült Királyságban sok nő erősebb vérzést tapasztalt, miután beoltották, ám a szakemberek szerint ennek nem feltétlenül a vakcina lehet az oka.

Majdnem 4000 nő tapasztalt változást a menstruációjában a koronavírus elleni oltás után az Egyesült Királyságban. Ugyanakkor a nőgyógyászok szerint ilyen csak esetenként, elenyésző számban fordulhat elő – írja a Metro nyomán az Szmo.hu.

A brit Királyi Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának (RCOG) szakemberei szerint a nők egyébként is sokszor tapasztalnak változást a menstruációjukban életük során, így az is lehetséges, hogy egyeseknél a Covid-19 elleni oltóanyag is kiválthat ilyen hatást. Az eddigi oltási adatok szerint viszont nem okoz rendellenességeket és váratlan vérzéseket a ciklus során.

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor több nő erősebb vérzést tapasztalt, miután beoltották. Ez volt a leggyakoribb változás azoknál, akiknek valamiben más lett a menzeszük az oltás után. Az érintettek közül 2734-en az AstraZeneca, 1158-an a Pfizer, 66-an pedig a Moderna vakcináját kapták.

Az RCOG kivizsgálná, hogy valóban hatással lehetnek-e a menstrucióra a koronavírus elleni oltóanyagok, ám ehhez több adatra van szükségük. A szakmai egyesület alelnöke, Dr. Pat O’Brien azonban hangsúlyozta, hogy az ilyen és ehhez hasonló mellékhatásoknak nem szabad elrettenteniük a nőket az oltástól.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy a vakcina a termékenységet is befolyásolhatja, erre ugyanis egyelőre nincs semmilyen bizonyíték.

menstruaciso fajdalom1

Dr. June Raine, a gyógyszereket és egészségügyi termékeket szabályozó brit ügynökség vezérigazgatója is azt mondta, hogy a menstruációs változásokat tapasztalók száma elenyésző az összes beoltott nőhöz képest, tehát az eddigi adatok alapján nem lehet azt mondani, hogy ez egy gyakori mellékhatás. Az ügynökség ettől függetlenül figyelemmel követi ezeket az eseteket is.

Dr. Sue Ward, a ROCG oktatásért felelős alelnöke szerint egyébként már a járvány alatt is jellemző volt az, hogy néhány nő más tüneteket tapasztalt a menstruációja során, mint korábban, a probléma azonban inkább lelki eredetű lehet. Bizonyos életesemények hatására ugyanis a premenstruációs tünetek is rosszabbak lehetnek, a világjárvány okozta stressz és káosz miatt pedig sokan rosszabbul élhették meg a menstruációjukat. A szakember azt javasolja, ha valaki az oltás után szokatlan vérzést észlel, keresse fel az orvosát, biztos, ami biztos.

A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

Forrás: https://napidoktor.hu/index