A menopauza növelheti a koronavírus fertőzés kockázatát?

Általánosságban igaz, hogy a férfiak veszélyeztetettebbek a koronavírus súlyos lefolyásával kapcsolatban.

Az újabb  kutatásokból azonban érdekes összefüggésekre derült fény. Ezekről és menopauza további hatásairól dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

Az ösztrogén lenne a kulcs?

Egyes vizsgálatok szerint van összefüggés a menopauza, pontosabban a csökkenő ösztrogénszint és a COVID-fertőzés közt.

Általánosságban igaz, hogy a férfiak veszélyeztetettebbek a koronavírus súlyos lefolyásával kapcsolatban, de új kutatások szerint azok a nők, akik már túl vannak a menopauzán, mind a fertőződéssel, mint a hosszútávú tünetekkel szemben nagyobb kockázattal számolhatnak. Ebből adódóan felmerülhet a kérdés, vajon az ösztrogénnek lehet-e egyfajta védő funkciója, vagy csupán olyan faktorok szerepét kell vizsgálni, mint a nem és az életkor.
Egyes tanulmányok szerint a menopauzán átesett nők nagyobb eséllyel lesznek COVID fertőzöttek, mint a hasonló korú és testtömeg-indexű nők, akiket azonban nem érint a menopauza. Ugyancsak feltűnt, hogy az ösztrogén tartalmú, kombinált fogamzásgátlókat szedő nőknek csökkent a rizikójuk a tekintetben. 

Foto: 123rf.com

Más kutatási eredmények szerint az 50-60 közti nők nagyobb eséllyel küzdenek a long-COVID-dal, mint a férfiak. (Ezen eredményeket ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy csak pozitív tesztet produkáló személyeket vizsgálták, azokat nem, akik teszt nélkül voltak fertőzöttek.)
A kutatók szerint lehetséges, hogy az ösztrogénnek ebből a szempontból is van egyfajta védő funkciója, ahogyan az már bebizonyosodott többek közt a szívbetegségekkel kapcsolatban. Mára egyértelmű ugyanis, hogy a menopauzáig a nők védettebbek például a szívkoszorúér-betegséggel szemben, mint a férfiak, de később ez a védettség megszűnik. Éppen ezért feltételezik, hogy az ösztrogén támogathatja az immunrendszer és a tüdő működését is, de természetesen ezek a COVID-dal összefüggő kutatások jelenleg is folynak, és további elmélyülést igényelnek.

A menopauzát könnyebben is meg lehet élni

Bár a COVID és a menopauza összefüggéseivel kapcsolatban hosszabb és mélyebb vizsgálódás szükséges, az biztosan kijelenthető, hogy a csökkenő hormonszint számos kellemetlen panasz forrása lehet. A menstruáció végleges elmaradását követően, vagyis a menopauza lezárultával megszűnik az ösztrogén hormon termelődése, ami bár némely esetben szinte semmiféle tünetet nem eredményez, máskor súlyos panaszokat okozhat a nőknek.
Leggyakrabban azért fordulnak hozzánk a páciensek, mert a női ciklus leállását követően a hüvely és a húgycső kiszáradhat (ez az úgynevezett hüvelyszárazság), sérülékennyé válhat, így a nők könnyebben szembesülhetnek különböző fertőzésekkel és ugyancsak gyakoribbak a vizelettartási problémák is. Sokan hőhullámokkal, alvászavarokkal, a fogyás nehézségével küzdenek. És bár nem okoz tünetet, de néhányan tartanak a növekvő szív – és érrendszeri kockázatoktól, a csontritkulástól, illetve a méhtest- és a béldaganat rizikójának emelkedésétől is – hangsúlyozza dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – Az optimális megoldáshoz feltétlenül szükséges részt venni egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton, illetve ha indokolt, további vizsgálatokon is. A hosszú távú egészségét és a kellő információkat figyelembe véve, súlyos panaszok esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni az ösztrogén és más hormonok pótlásáról.  Alapvetően ugyanis kétfajta hormonterápia létezik: egy- és kétkomponensű készítmények is elérhetők. Az első csak női nemi hormont tartalmaz, a másodikban az ösztrogén mellett a progeszteron is megtalálható. Ma már szerencsére igen alacsony hormontartalmú szerekkel megfelelő eredményt lehet elérni, megkönnyítve ezzel az átmeneti időszakot átélő nők életét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.