Kinek és miért jó a kreatin? 2021-05-17 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Igaz-e, hogy vizesít? Milyen formái vannak, és melyik a legjobb? Ismerd meg a tényeket! Az utóbbi időkben a kreatin tartalmú étrend-kiegészítők meghódították a sportvilágot, és mára már sok atléta étrendjének alapvető részét képezik. A kreatin hatásossága tudományosan bizonyított; szakszerűen alkalmazva legális teljesítményfokozó formula. Mi a kreatin? A kreatin egy olyan szerves vegyület, mely nagy szerepet tölt be a sejtek, szövetek (főként az izomszövet) energiaellátásában. Természetes forrásai a magas fehérjetartalmú ételek, úgymint a húsok (főként a sertés-, marhahús) és a halak (hering, lazac, tonhal). Az élelmiszerekben található fehérjéket az emésztőenzimek aminosavakra bontják le, így a vese, a máj, illetve a hasnyálmirigy különböző aminosavakból (argininből, glicinből, metioninból) képes kreatint előállítani. A test teljes kreatinkészletének kb. 95 százalékát az izomrostok tartalmazzák, ún. foszfokreatin formájában. Egy 70 kg-os ember szervezete kb. 120 g kreatint képes elraktározni. A test kreatinvesztesége átlagosan 2-3 százalék naponta, mely kreatinin formájában vizelettel távozik a szervezetből. Az ürített mennyiséget a természetes forrásokon túl étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk. Kinek és miért fontos a kreatin-kiegészítés? A kreatin segíti az ATP újraképződését az izmokban. Az ATP, vagyis az adenozin-trifoszfát a szervezet fő energiaszolgáltatója: energiát szállít a sejteken belül. Amint elhasználódik, különböző energiaszolgáltató folyamatok révén újra is termelődik. Újrakeletkezése aerob (oxigén jelenléte mellett) és anaerob (oxigén jelenléte nélkül) módon is végbemehet. Utóbbi folyamatot két útra bonthatjuk: anaerob-alaktacid útra, melyet a kreatin-foszfát támogat, és mely során nem keletkezik tejsav; valamint anaerob glikolízisre, mely tejsavképződéssel jár. Foto:pixabay.com Fontos tudni, hogy az ATP nem biztosít huzamosabb ideig energiát, csupán pár másodperces erőkifejtésre elegendő. Az izmok kreatin-tartalma azonban (szerencsés esetben) többszöröse az ATP-koncentrációjának, ezáltal segíti annak regenerációját. (Megjegyzés: a 8-10 másodpercet meghaladó izommunka esetén már a szénhidrátok és a zsírsavak is biztosítanak energiát; ezt hívjuk anaerob glikolízisnek.) Tehát a kreatin-kiegészítésnek és a megfelelő kreatin-koncentrációnak a vérben, izmokban az ATP-regenerálódásban van hatalmas szerepe. A kreatin-tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása főként rövid időtartamú, ismétlődő izommunka esetén lehet hasznos, mint pl. súlyzós edzés vagy sprintszámok. Ha elegendő kreatin-foszfát áll a szervezet rendelkezésére, az energiaszolgáltató folyamatok gyorsan, akadálytalanul mehetnek végbe. Ez hatékonyabb izomösszehúzódást, izommunkát eredményez, ezáltal nő az izomerő és a teljesítmény is. A vizesedéssel kapcsolatos tévhitek Az energiabiztosításon túl a kreatinnak számos további előnye van a sportolói célokat tekintve. Az izomrostokban található szabad kreatin vizet von magához, ezáltal hidratálja a sejteket. Ez a sejttérfogat-növekedés úgynevezett felépítő ingert jelent a szervezet számára. Megfelelő fehérjebevitel mellett tehát a kreatin-kiegészítés hozzájárulhat az izomtömeg-növeléshez is. A kreatin izomsejtekbe történő transzportját elősegíti a magas inzulinszint és az étrend magas fehérjetartalma. (Az inzulinszint szénhidráttartalmú étel elfogyasztása után nő meg.) Kreatin-típusok: Melyik a legjobb? A kreatint tartalmazó kémiai vegyületek felszívódása között nem találunk nagy különbséget, azonban azt mindig figyelembe kell venni, hogy az adott formula milyen arányban tartalmaz szabad, azaz aktívan felszívódó kreatint. A tanulmányok többsége a kreatin-monohidrát hatásosságát bizonyította a kreatin-foszfát, kreatin-citrát és kreatin-etilészter vegyületekkel szemben. Ugyan az ATP-képződést a kreatin-foszfát molekula támogatja, azonban a kreatin-foszfát-tartalmú készítmények nem segítik jobban a töltést. Ez úgy lehetséges, hogy a foszfát-kötés úgymond „plusz munkát” jelent a szervezet számára, ugyanis először fel kell oldania a kémiai kötést, s csak utána tud hozzáférni az aktívan felszívódó kreatinhoz. A kreatin-monohidrát esetében erre a lebontásra, átalakításra nincsen szükség! Ezért hatékonyabb. A kreatin monohidrát készítmények közötti különbségek A hasznosulás mértékén túl a hatóanyag tisztasága, ellenőrzött minősége is fontos szempont. A nem megbízható forrásból származó kreatinkészítményeknél előfordulhat a szennyeződés (pl. kreatinin) lehetősége. A legkevesebb szennyeződést, a legkoncentráltabb kreatint a Creapure® hatóanyagot tartalmazó kreatin monohidrát termékek tartalmazzák. Néhány éve neves szakmai fórumokon hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes kreatin készítmények toxikus anyagokat, tehát mérgeket tartalmaznak a kreatin mellett! A fentebb írtak a tiszta kreatin hatóanyagokra vonatkoznak, de az már más kérdés, hogy emellett még miket tartalmaz az a konkrét termék, amit megveszel. A táplálékkiegészítő piac jellemzően úgy működik, hogy a termékforgalmazó cégek nem gyártanak alapanyagokat, hanem megtervezik a hatóanyag-összetételt, megvásárolják az összetevőket és összeállítják, csomagolják a kész terméket. Tehát vannak nagy, alapanyagokat termelő cégek. A kreatin esetében körülbelül 5 nagy cég van a világon, akik tömegméretekben állítják elő a kreatint és szinte minden forgalmazó cég ezektől a vállalatoktól vásárol. Létezik két amerikai, két kínai és egy német gyártó, amely az összes forgalmazó 90%-ának szállít kreatin alapanyagot. Manapság egyre több étrend-kiegészítő található a piacon, melyek nem csupán a megnövekedett tápanyagigényt segítenek fedezni, hanem támogatják a sportolókat a csúcsteljesítmény elérésében. Ez azonban csak akkor van így, ha megbízható terméket választunk, és tudatában vagyunk annak is, hogy számunkra mi a legmegfelelőbb termék, amely segít céljaink elérésében. Az étrend-kiegészítők segíthetnek a teljesítményfokozásban, de csak ha biztonságosak! Az AlzChem Trostberg GmbH, az igazolhatóan legtisztább kreatin monohidrát, a világszabadalommal védett Creapure® gyártója. Előfordulhat, hogy egy forgalmazó visszaél a névvel, „Creapure”-t reklámoz, de valójában nem, vagy nem 100%-ban ezt a kivételes tisztaságú kreatint használja. Keresd a kreatin termék csomagolásán a képen látható Creapure® védjegyet, és biztos ami biztos, ellenőrizd a címkén (hátul) az összetevőknél, hogy valóban kizárólag Creapure® kreatin monohidrátot tartalmaz-e a termék, nem más – vagy mással kevert –, toxikus anyagokat tartalmazó kreatint. Itt nem pusztán minőségi kérdésről van szó, hanem arról, hogy esetlegesen mérgező anyagokat fogyasztasz-e. Ez nem azt jelenti, hogy a Creapure® kreatinon kívül mindegyik mérgező anyagokat tartalmaz. Létezhetnek más, tiszta készítmények is. A Creapure® esetén viszont igazolt a tisztaság. Hatás, mellékhatás Néhány tanulmány kimutatta, hogy nem mindenki reagál ugyanúgy a kreatin-kiegészítésre. Egyeseknél alacsonyabb kreatin-emelkedést tapasztaltak, de fontos megemlíteni, hogy náluk is megfigyelhető volt a jobb teljesítmény – csak kisebb mértékben. A kreatin esetleges mellékhatásai évek óta kutatott téma. A vizsgálatok szerint használata biztonságos. A tiszta, ellenőrzött minőségű kreatin-monohidrát előírtak szerinti alkalmazása mellett nem kell vese-, májkárosodástól, esetleg rosszindulatú elváltozásoktól tartani. Egyesek izomgörcsökről, emésztőrendszeri tünetekről számolnak be. Ezek a kellemetlen hatások elkerülhetők a kreatin napi többszöri, kisebb dózisban (3-5 adag/alkalom) történő alkalmazásakor. Mit érdemes fogyasztani az étrendkiegészítő mellé Ha kreatin-tartalmú étrend-kiegészítőt használunk, érdemes odafigyelni a megfelelő folsav- és B12-vitamin bevitelre, ugyanis ezek hiánya csökkentheti a kreatinszintézist. B12-vitamin elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, illetve a fermentált növényi eredetű ételekben, mint pl. a savanyú káposzta. Kitűnő növényi B12-vitamin-forrás a vegán étrendben a Spirulina és Chlorella mikroalgák is. Magas folsav-tartalmú élelmiszerek közé többek között a belsőségek (pl. sertésmáj), a búzacsíra, az olajos magvak (pl. földimogyoró, napraforgómag), a hüvelyesek (pl. lencse, csicseriborsó), a zöld levelek (spenót, sóska), káposztafélék (brokkoli, karfiol), a narancs(lé) tartoznak. Forrás: https://napidoktor.hu/index