Pénzkidobás a vitamin és az étrend-kiegészítő?

Az egészséges – és nem várandós – embernek esetében valószínűleg szükségtelenek a vitaminok és az étrend-kiegészítők – állapította meg egy amerikai szakértői testület.

A vitaminok és az étrend-kiegészítők beszerzése a legtöbb ember esetében pénzkidobás – vélekedik egy amerikai munkacsoport. Amennyiben valaki egészséges és éppen nem terhes, valószínűleg nincs szüksége ezekre. Az Egyesült Államok Megelőző Szolgálatainak Munkacsoportja a közelmúltban egy bizonyítéknak tekinthető jelentés alapján frissítette a vitaminok és étrend-kiegészítők használatára vonatkozó ajánlását.

A jelentés 84 tanulmányt tartalmazott – közülük 52 új készült a témában a 2014-ben végzett legutóbbi mérlegelés óta. Az új eredmények azonban nagymértékben hasonlóak a korábbi következtetésekhez. Nincs elegendő bizonyíték arra nézve, hogy az étrend-kiegészítők segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket – beleértve a szívbetegséget és a stroke-ot, vagy éppen a rák kialakulását, amely betegségek a leggyakoribb haláloknak számítanak Amerikában (is) – állapította meg a nemzeti szakértőkből álló független testület.

vitamin, tabletta

Fotó: 123rf.com

A The Journal of the American Medical Association folyóiratban közzétett jelentést Elizabeth A. O’Connor, PhD vezette, együttműködve a Portland-ban levő Kaiser Permanente Egészségkutatási Központtal.

„A munkacsoport nem tanácsolja, hogy ne szedjünk multivitamint, ám úgy gondoljuk, hogy ha ezek valóban jók lennének nekünk, arról már tudnánk” – mondta Jeffrey Linder orvos, a Chicago-i Northwestern Egyetem Feinberg általános belgyógyászati osztályának vezetője. Linder és munkatársai egy vezércikk keretében foglalkoztak a megállapításokkal.

A betegek állandóan kérdezgetik: milyen kiegészítőket vegyek? Pénzt pazarolnak, arra fókuszálva, hogy szükség van egy varázslatos pirulakészletre, amely megőrzi az egészségüket, miközben csak mindannyiunknak követni kellene az egészséges táplálkozás és a testmozgás bizonyítékokon alapuló gyakorlatát” – mondta Linder.

Kiemelendő, hogy a munkacsoport útmutatása nem vonatkozik a gyermekekre, az ismert táplálkozási hiányossággal küzdőkre vagy a kórházban kezelt emberekre. Ennél is tovább mentek azonban a béta-karotin kapcsán. Ez a növényekben található vörös-narancssárga pigment, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. A béta-karotin szedése általában ajánlott a a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák megelőzésére, a halál, a szív- és érrendszeri mortalitás lehetséges kockázata és a tüdőrák elkerülésére.

Mérsékelt bizonyossággal arra a következtetésre jutottunk, hogy a béta-karotin-kiegészítés káros hatásai meghaladják az előnyöket, amelyeket a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák megelőzéséhez nyújtanak” – állítja a testület. 

infúzió, vitamin, gyümölcs

Fotó: 123rf.com

Hasonlóan vélekednek az E-vitaminról is. A jelentés szerint a munkacsoport „mérsékelt bizonyossággal arra jutott, hogy az E-vitamin-pótlás nem rendelkezik nettó előnnyel a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák megelőzésében”.

A hír sokakat lepett meg, különösen, hogy az emberek – jelen esetben Amerikában – évente 50 milliárd dollárt költöttek étrend-kiegészítők beszerzésére. A munkacsoport leszögezi: egy biztos, az egészséges táplálkozás – beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket -, csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát. Noha ésszerű azt gondolni, hogy kivonhatóak a tápanyagok a gyümölcsökből és zöldségekből, tablettákba csomagolhatók ugyanezen előnyök megszerzéséhez, nincs bizonyíték arra, hogy valóban így van.

Mint írták, a teljes gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák a vitaminok, fitokemikáliák, rostok és más tápanyagok keverékét, amelyek valószínűleg szinergikusan fejtik ki előnyeiket. A mikroelemek külön-külön is másképpen hatnak a szervezetben, mint ha becsomagolják őket sok más étrend-összetevővel együtt. 

“Amellett, hogy nincs bizonyíték az előnyökre, a fogyasztók gyakran szem elől tévesztik a lehetséges károkat. Sokan betegségek megelőzésére használt termékeknek tekintik a táplálékkiegészítőket, de keveset törődnek azok potenciális ártalmaival” – hívta fel a figyelmet Linder, valamint Jenny Jia és Natalie A. Cameron orvosok, a Feinberg School of Medicine vezércikkének szerzői.

Az étrend-kiegészítők valódi ártalmait nem vizsgálják olyan alaposan, mint a gyógyszerekét – jegyezték meg. A munkacsoport kiemeli, hogy ajánlásai nem vonatkoznak a várandós nőkre, vagy azokra, akik teherbe akarnak esni.

„Bizonyos vitaminok, például a folsav nélkülözhetetlenek a terhes nők számára, hogy egészségesen fejlődjön a magzat. E szükségletek kielégítésének legáltalánosabb módja egy prenatális vitamin bevitele”.

Azt azonban mindenképp károsnak tartják, hogy az emberek a vitaminokra és étrend-kiegészítőkre összpontosítanak – ahelyett, hogy a bizonyítékokon alapuló megelőző ellátásra koncentrálnának, beleértve az egészséges táplálkozást, a testmozgást, az egészséges testsúly megőrzését és a dohányzás mellőzését.

Olvasd el ezt is!

Vitaminpótlás nyáron is – tippek, hogy milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyassz

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.