Hashimoto-betegséggel lehetséges a COVID elleni oltás?

A krónikus betegséggel küzdőkre veszéleysebb a koronavírus, mint arra, akinek nincs alapbetegsége. Mi a helyzet a Hashimoto-kór esetén?

A 2020-as évünket nagyban megnehezítette a koronavírus járvány, mely számtalan halálos áldozatot követelt világszerte. A vírus megfékezése érdekében már megkezdődtek az oltások, ám sokan nincsenek tisztában azzal, hogy megkaphatják-e azok, akik bizonyos krónikus betegségben szenvednek.

Dr. Békési Gábor Phd-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon az oly gyakori Hashimoto betegség esetén javasolt-e az oltás?

Gyakori autoimmun pajzsmirigy betegség

A pajzsmirigyzavaroknak több típusát különböztetjük meg- ilyenek többek között az autoimmun pajzsmirigy betegségek, melyek járhatnak pajzsmirigy alul-és túlműködéssel is. A Hashimoto-kór  (Hashimoto-thyreoditis) az egyik leggyakoribb pajzsmirigy probléma, mely a szerv krónikus gyulladásával jár, és alulműködést idéz elő. Sajnos sokáig lappanghat, így igen gyakori, amikor csak későn derül fény a problémára. Leggyakoribb tünetei közé a menstruációs zavarok, meddőség, túlsúly, hajhullás, gyakori székrekedés, csökkent hidegtűrés, álmosság, fáradékonyság, depresszió tartozik, ám olyanok is vannak, akik nem tapasztalnak tüneteket.

A betegség általában élethosszig tartó gyógyszeres terápiával kezelhető, mely során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok.

Hashimoto-kór

Fotó: 123rf.com

Hogy hat a Covid a pajzsmirigy betegségre?

A koronavírus köztudottan főleg azok számára rejt nagyobb veszélyeket, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Szerencsére – a jelenlegi adatok alapján- a Hashimoto thyreoditis-ben szenvedők nem tartoznak a magasabb kockázatú csoportba, nem kapják el könnyebben a vírust és a pajzsmirigyzavar miatt nem is alakulnak ki náluk súlyosabb tünetek, szövődmények.

Ennek ellenére természetesen fontos a pajzsmirigy megfelelő kezelése, egyrészt a kellemetlen tünetek miatt, másrészt azért, mert a lelassult anyagcsere következtében létrejövő túlsúly további szövődményeket okozhat (pl. metabolikus szindróma, diabetes, magasvérnyomás- ezek viszont már veszélyesek a koronavírus fertőzés szempontjából).

Az orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy ha esetleg megfertőződne a vírussal egy Hashimoto-ban szenvedő beteg, az addigi terápiát folytatni szükséges!

Fotó: MTI

Megkaphatják a koronavírus elleni oltást a Hashimoto betegek?

A Covid elleni oltás igen fontos annak érdekében, hogy vissza lehessen szorítani a járványt. Az autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedőknél azonban felmerülhet, hogy nekik is be lehet-e adatni a vakcinát.

“Szerencsére semmi nem indokolja azt, hogy ne lehetne megkapniuk a Hashimoto thyreoditis-ben szenvedőknek a koronavírus elleni oltást, így bátran regisztrálhatnak a vakcinára” – mondja dr. Békési Gábor Phd, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Ráadásul, mivel a pajzsmirigy-rendellenességek gyakoriak, bizonyos, hogy a klinikai vizsgálatokban pajzsmirigybetegségben szenvedő betegek is részt vettek, és nem figyeltek meg jelentős káros hatásokat náluk sem- olvasható a British Tyroid Foundation oldalán.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Jáger László

    Ettől függetlenül nincs szándékomban beoltatni magam a*vírus LN,ahogy az influenza LN sem oltattam
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.