Túlkezelés jellemző enyhe pajzsmirigy alulműködés esetén?

Kerülni kellene a gyógyszereket?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a pajzsmirigy alulműködés avagy hypothyreosis esetén nem nyújtanak jelentős előnyt a pajzsmirigy-hormon helyettesítő tabletták az életminőség tekintetében.

Előnyösebb volna, ha a szubklinikai hypothyreosisban – vagyis enyhe pajzsmirigy alulműködésben – szenvedő betegek nem kaphatnának rutinszerűen felírt pajzsmirigyhormon-helyettesítő terápiát – erre jutott egy nemzetközi szakértői testület.

Az ok: egyre több bizonyíték van arra, hogy nem profitálnak belőle igazán az életminőség és a tünetek tekintetében, amelyek egyébként minimálisak ezen betegek esetében, sőt háromból egy páciensnél nincsenek is jelen.

Az iránymutató panelben, melyet a szakemberek a BMJ szaklapban közöltek online, az áll: a csekély mértékű pajzsmirigy alulműködéssel küzdő felnőtteknél a pajzsmirigy hormonok következetesen nem mutatnak klinikailag releváns előnyöket az életminőség vagy a pajzsmirigyhez kapcsolódó tünetek tekintetében, beleértve a depressziós panaszokat, a fáradtságot, izomerősséget és a testtömeg-indexet (BMI).

Az iránymutatás – amely egy, 2192 résztvevővel, 21 kísérlet szisztematikus felülvizsgálata és meta-elemzése alapján készült és 2018 novemberében publikálták – igen határozott ajánlást fogalmaz meg az ellen, hogy az orvosok pajzsmirigy-hormonokat (különösen LT4 levotiroxint) írjanak fel az enyhe hypothyreosisban szenvedőknek. Náluk ugyanis a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) emelkedett szintje jellemző, míg a szabad T4 (tiroxin) szint normális.

Az új ajánlások a BMJ rövid javaslatai részeként kerültek közzétételre, annak érdekében, hogy gyors és megbízható útmutatást nyújtsanak az új bizonyítékok alapján, melyek segítik az orvosokat a jobb döntések meghozatalában és a betegek minél hatékonyabb kezelésében. Az iránymutató panel tagjai egyébként klinikai szakemberek, módszertan-szakértők, de maguk a páciensek is.

A TRUST kísérletében 737 beteg vett részt, 65 évesek és ennél idősebbek – átlagosan 74 esztendősek -, akik számos társbetegséggel küzdöttek. A levotiroxinnal (LT4) történő kezelés nem mutatott szignifikáns előnyöket az enyhe pajzsmirigy-betegségben szenvedőknél. A panel szerint a TRUST kísérlete igencsak meggyőző bizonyítékkal szolgált.

A szubklinikai hypothyreosis egyébként a felnőttek 5 százalékát, s az idősek 10-15 százalékát érinti – ám a definíció változhat. A páciensek 90 százalékánál figyelhető meg 4-10 mlU / L TSH-szint, de az enyhe emelkedés normálisnak is tekinthető az időseknél.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.