Több kockázattal jár egy országos tesztelés, mint amennyi a hozadéka?

Szlovákiában úgy gondolják, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy országos általános tesztelést.  Ugyanis több a kockázata, mint amennyi hozadéka lehet. 

Marián Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke a TASR hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: a jelenlegi szlovákiai helyzetben a koronavírus elleni harc eszköze inkább a korlátozások fenntartása, illetve a járványfészkekben megvalósított tesztelés kombinációja lehet. Kollár az általános tesztelés kockázatát abban látja, hogy annak kivitelezése során “emberek nagy tömegei” találkoznak a tesztállomásokon. Az orvosi kamara elnöke ezzel leginkább arra reagált, hogy Igor Matovic miniszterelnök a napokban bejelentette: újabb országos általános tesztelésekre kerül majd sor.

A kilátásba helyezett általános szűrésről az illetékesek eddig nem sok konkrétumot hoztak nyilvánosságra, a kormányfő bejelentéséből csak az derült ki, hogy a tesztelések a jövő hét végén kezdődnének, s azokat addig ismételnék, amíg a járványterjedési mutató 0,5 alá nem esik. Hasonló, antigén tesztekkel megvalósított tesztelést már tavaly novemberben végeztek Szlovákiában, és a kormányfő decemberre is újabb szűréseket ígért, azonban ezekre végül – hivatalos közlés szerint logisztikai problémák miatt – nem került sor.

Fotó: MTI/Komka Péter

Igor Matovic kormányfő azt állítja, hogy jelenleg nem tömeges tesztelésre, hanem tömeges oltásra van szükség, az nem szakértő, mivel tudvalévő, hogy az ország jelenleg csak a lakosság néhány százalékának beoltását lehetővé tévő oltóanyaggal rendelkezik.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ csütörtökön közzétett adatai szerint szerdán több mint 12 ezer PCR típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, s ezek alapján közel 3 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Az országban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, december elején tovább emelkedett a napi esetszám, s az év végi átmeneti csökkenés után, az új év első két hetében napi 3 ezer körül mozog az új esetek egy hétre számolt napi átlaga.

Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 218 ezer embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 1 millió 580 ezer ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 160 ezer. Jelenleg 3036 fertőzöttet kezelnek kórházban, számuk decembertől folyamatos emelkedést mutat. Hivatalos források 3260 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám szerdán 97-tel emelkedett.

Forrás: https://napidoktor.hu/index