Segíthet a cink a koronavírus ellen? 2020-10-22 Blog, Kórkép, Koronavírus Megosztás: Tweet Felépültek a betegségből a magas cink-szinttel rendelkezők Sokan fordulnak a cink kiegészítők felé, amint a megfázás első jeleit tapasztalják. Egy új kutatás szerint ez a tápanyag szerepet játszhat az esetleges koronavírus betegség kimenetelében is. Amennyiben a megfázás enyhe jeleit érzékelik, sokan szereznek be cink kiegészítőt – ám a koronavírus-járvány megjelenése óta akadnak, akik napi szinten szedik ezt a tápanyagot. Egy új kutatás most rámutatott, hogy a cink szerepet játszhat abban, hogyan alakul egy embernél a koronavírus, ha elkapja a betegséget. Spanyol kutatók az Európai Koronavírus Konferencián számoltak be arról, hogy a kórházban ápolt betegek közül azok jártak rosszabbul, akiknek a cink-szintje alacsonyabb volt – szemben az egészségessel. Fotó: 123rf.com „Az alacsony cink szint a kórházba kerüléskor összefüggésbe hozható a fertőzés során fellépő, nagyobb mértékű gyulladással és a betegségből történő nehezebb kilábalással” – mondta el dr. Roberto Guerri-Fernandez, a barcelonai Hospital Del Mar kutatócsoport-vezetője. Egy amerikai szakértő megjegyezte: a megállapításnak intuitív értelme van. „Régóta tudni, hogy a cink erősíti az immunrendszert” – mondta dr. Len Horovitz, a New York-i Lenox Hill Kórház pulmonológusa. – “A tanulmány lehetséges magyarázata, hogy a cink gyulladáscsökkentő hatású lehet, amely védelmet biztosít a betegeknek.” Guerri-Fernandez csoportja az új tanulmány keretében orvosi eredményeket követett nyomon 249 beteg esetében, laboratóriumi vizsgálatok alapján, akiket koronavírus miatt szállítottak kórházba 2020 márciusa és áprilisa között. A páciensek átlagéletkora 63 év volt és 8 százalékuk (21 beteg) halt meg a betegségben. Érkezéskor mindegyikük cink-szintjét tesztelték – átlagosan 61 mikrogramm/deciliter (mcg/dL) volt az érték. Azok körében azonban, akik meghaltak a koronavírusban, a cinkszintek jóval alacsonyabbak voltak – átlagban 43 mcg/dL értéket mutattak – állapították meg a kutatók. Ezzel szemben a betegséget túlélők vérben kimutatható cinkszintje átlagosan 63 mcg/dL volt. A vér magasabb cinkszintje a gyulladásgátló fehérjék alacsonyabb szintjével korrelált, amikor a betegek megfertőződtek – világítottak rá a spanyol kutatók. Fotó: 123rf.com Összességében, olyan tényezők figyelembevétele után, mint az életkor, a nem, a betegség súlyossága és a kapott kezelések, a vérben lévő minden cinknövekedés 7 százalékkal mérsékelte annak esélyét, hogy a páciens meghaljon a kórházban. “A felfedezések nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést, s vizsgálati csoport is viszonylag kicsinek mondható, vagyis további tanulmányokra is szükség lehet a terápiás hatás felméréséhez” – hangsúlyozta Guerri-Fernandez a konferencia sajtóközleményében. Az eredményeket online is közölték az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Társasága (ESCMID) koronavírusról szóló konferenciája részeként. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php