Ínyencség Taiwanról – a bubble tea 2013-04-11 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Szeretnénk kipróbálni ezt az édes, jéghideg italt, amelyet Amerikában csak Bubble tea-nek, azaz buborékos teának neveznek? Készítsük el otthon! Ránézésre is csábító látvány ez a sárgás, a bögre alján kis, kávébaboknak látszó valamivel készült ital. De mi is az a bubble tea? Boba tápióka gömbökkel készítik, és a sokak számára az egyik legkiválóbb szomjoltó ital. Ráadásul otthon is egyszerűen meg lehet csinálni. A bubble tea Taiwan-ról származik, az 1980-as években Dél-Ázsián keresztül tört utat az Egyesült Államokba is. Legtöbben a boba tápióka gömbökkel azonosítják, noha eredetileg csak hideg tejes tea volt, amelyet addig kevertek, míg habos nem lett. Néha adtak hozzá bobát, de a bazsalikom és a kocka zselé hozzáadása sem volt ritka. A boba szinte minden ázsiai zöldséges üzletben megtalálható és online is beszerezhető. A kis gömbök tápiókából készülnek, akár csak kisebb változataik, melyeket tápióka pudinghoz szokás használni. A boba meglehetősen semleges ízű, és ha megfőzzük, egy kis cukorsziruppal érdemes keverni, amely édes ízt ad neki és az egyelőre fel nem használt gömböcskéket hosszabb távon tartósítja. A boba akkor a legjobb, ha pár órán át főzik. Ez segít, hogy minél puhább legyen, azután pedig érdemes cukorszirupban hűtőbe tenni – akár napokra. A bubble tea elkészítéséhez azonban – mivel a bobát rögtön meg fogjuk enni -, csak addig fontos főzni, amíg meg nem puhul, vagyis 5-10 percig. Az édes és krémes bubble tea, amelyet boltokban kapni, általában speciális porokkal és sűrített tejjel is ízesítve van. A bobával együtt ezeket a porokat is beszerezhetjük az interneten keresztül, de természetes édesítőszerekkel ugyanolyan kellemes ízt kapunk. Csupán egy erős teát kell készítenünk – bármilyet, amilyet szeretünk -, össze kell kevernünk tejjel, mandulatejjel, cukrozott sűrített tejjel vagy gyümölcslével. Egy kis megmaradt szirup – a boba áztatásából -, szintén jól jöhet az édesítéshez. Hogy készül a bubble tea? A bubble tea készítése az alábbi alapanyagokat igényli: -1/4 csésze szárított boba tápióka gömböcske adagonként, 1-2 bármilyen tea filter adagonként, ½ csésze víz, ½ csésze cukor, tej, mandulatej vagy cukrozott sűrített tej, gyümölcslé vagy nektár (választható). Szükségünk lesz egy lábasra, egy tálra, melyben a megfőzött bobát tároljuk, valamint mérésre használható csészékre. Először főzzük meg a bobát. Mérjünk ki két csészényi vizet minden 1/4 csészényi bobához, amelyet a lábasba készítettünk. Forraljuk fel a vizet – szórjuk bele a bobát, és keverjük őket óvatosan, amíg el nem kezdenek a víz tetején lebegni. A lángot vegyük le közepesre és főzzük a bobát 12-15 percig. Majd vegyük le a tűzről, fedjük be és hagyjuk állni további negyed órát. Készítsük el az édesítéshez és tartósításhoz alkalmas cukorszirupot, amíg a boba fől. Melegítsünk fel ½ csésze vizet forráspontra. Vegyük le a tűzről és keverjük bele ½ csésze cukorba. Kavargassuk, amíg fel nem oldódik, majd tegyük félre hűlni. Készítsünk egy csésze erős teát. Ezt szintén megtehetjük, amíg a boba fől, majd hagyjunk elég időt a teának, hogy kihűljön. Forraljunk fel egy csészényi vizet, majd vegyük le a tűzről és áztassuk bele a tea filtert. Egy átlagos erősségű teához egy filter elég, ha sokkal erősebb tea ízre vágyunk, akkor tehetünk bele kettőt is. 15 perc után vegyük ki a csészéből a filtert, és hagyjuk hűlni a teát. Ha megfőtt a boba, szűrjük le és tároljuk egy kis tálban. Öntsük rá a cukorszirupot, merüljenek el benne a boba gömböcskék. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten, legalább 15 percig, de hűtőbe is tehetjük (a boba egyébként néhány óra főzés után, és néhány nap hűtés után a legjobb). A boba megkeményedik és roppanóssá válik. Az elkészült teát töltsük magas bögrébe vagy pohárba, és adjuk hozzá a bobát. Öntsük bele a tejet, vagy a gyümölcslét (gyümölcsös teához), de akár „tisztán” is hagyhatjuk, egy kis extra vizet hozzáadva. A boba áztatásából származó sziruppal a bubble tea tovább édesíthető. A bubble tea készítése további változatokban is lehetséges – és finom. -Nagyon hűtött bubble tea: vegyítsük egy koktél shaker-be a teát, tejet és/vagy gyümölcslét, a bobát azonban ne! Adjunk hozzá néhány jégkockát és keverjük 20 másodpercig. Majd töltsük egy magas pohárba/bögrébe az eredményt, és ekkor adjuk hozzá a bobát. -Gyors boba: ha valóban gyorsan szeretnénk elkészíteni a bubble teát, a bobát csak addig főzzük, amíg feltétlen szükséges, vagyis 5-10 percig, amíg megpuhul, és használjuk fel, amint kihűl. Ezt a bobát azonban tényleg ne tartogassuk sokáig! Akkor finom, ha gyorsan elfogyasztjuk. -A maradék bobát megtarthatjuk és későbbre is elkészíthetjük. Ahogyan már szó volt róla, a legfinomabb, ha órákig fő és hűl a cukorsziruppal együtt napokon át. Ekkor a boba megfelelően szilárd és roppanós lesz. Forrás: