Hogyan szeressük meg a kelbimbót?

A kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.

Előzzük meg a rákot sült kelbimbóval!

Barátommal egyik reggel a piacon sétálgattunk, mire ő hirtelen megállt, rámutatott egy zöldségre, és azt kérdezte: „Az meg mi?”

Néhány magas szárra mutatott, melyek kisebb fára hasonlítottak, és melyek tele voltak kisméretű káposztákkal.

„Azok kelbimbók”, mondtam én.

Úgy nézett rám, mintha viccelnék, majd visszanézett a kelbimbó ágakra. „Fúj”, csak ennyit mondott.

Megértem a reakcióját. Sok ember nem tudja, hogy ezek a keresztes virágú zöldségek eredetileg hogyan néznek ki, csak az üzletben a már levágott, kelbimbókkal megrakott kosarakat ismerik.

Azt is megértem miért húzta el a száját, mikor az ízére gondolt. A kelbimbó az én házamban sem örvendett nagy népszerűségnek, de mindez megváltozott, amint megsütve tálaltam fel. A sütés során valami teljesen új zöldséggé változott.

kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.

A kutatások kimutatták, hogy az olyan keresztes virágú növények, mint a kelbimbó olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek megelőzik az ösztrogén okozta rák kialakulását. Ahhoz, hogy egészségesen fogyasszuk, ne főzzük meg, mert így elveszítik rákmegelőző hatásukat. Rostanyagokban, A és C-vitaminban gazdag, főleg, ha ízletes köretként készítik el. Mivel téli zöldség, kitűnő hétköznapi vacsorát készíthetünk ősszel és télen.

 

Sült kelbimbó recept

Hozzávalók:

  • 900 g friss kelbimbó
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 evőkanál aprított fokhagyma
  • ½ teáskanál száraz oregánó
  • ½ teáskanál só
  • Citrom-ízlés szerint

  • A sült kelbimbó elkészítési módja

    • A sütőt előmelegítjük 230°C-ra
    • Megmossuk a kelbimbót
    • Levágjuk a szárát, a külső, erős leveleket eltávolítjuk
    • Szár végétől kezdve, kettévágjuk
    • Enyhén kizsírozott tepsibe tesszük
    • Egy kis tálban összekeverjük az olíva olajat, a fokhagymát, az oregánót és a sót
    • A keveréket ráöntjük a kelbimbóra
    • Finoman megmozgatjuk, hogy belepje a kelbimbót
    • 15-20 percet sütjük, amíg puha és halványbarna színű lesz
    • Ha szeretjük, tálalás előtt friss citromot is csavarhatunk rá

Forrás: edenkert.hu