Az ezerarcú bodza – bodzafagyi recepttel 2020-06-19 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Májusban és június első felében virágzik az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, a bodza. Érdemes olyan helyen beszerezni, ami távol esik a forgalomtól, hiszen a rajta lévő értékes virágpor miatt nem szabad megmosni. Kitűnő program, ahogy az egész család együtt keresi az erdőben a bodzavirágot. A bodza története Talán nem is gondolnánk, hogy a bodzának milyen komoly történelme van. Már az ókori Rómában is ismerték és szerették. Főleg a nők körében terjedt el, ugyanis az érett bogyóival csodásan lehetett színezni az arra már rászoruló hajat. A fekete hajszín elérése érdekében a bogyókból forralt lével mostak hajat a hölgyek. A dán mitológiában a növényt mágikus erővel és hatalommal ruházták fel. Hylde Moert, a természet istennőjét tisztelték a bodzában. Úgy tartották, hogy a bodzafa az erdő lelke, a bodzaligetekben lejtenek táncot az erdő tündérei. Nagy becsben tartották, úgy gondolták, a fa szerencsét hoz és megvédi a gonosztól azt, aki gondozza. Ebből kifolyólag sokszor ültették a bodzafát a ház közelébe, talán innen is maradt fent a mai napig, hogy a bodza sok háztartásban fordul elő.A bodza a keresztény kultúrában is megjelenik. Egyes nézetek szerint Jézus keresztfájának anyaga, más nézetek szerint Júdás is egy bodzafára kötötte fel magát. Gyógyhatásai A virágból készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A friss bodzahajtás erős hashajtó. Használják még vértisztításra, fülfájásra, rekedtségre. A bogyó izzasztó, nagy mennyiségben hashajtó, ödéma és reuma ellen ajánljuk. Friss leve vagy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására. A bodzafa kérge purgáló, féreghajtó hatású. Erős vízhajtó, heveny vesegyulladásra, általános ödémásodásra ajánlják. Konyhai felhasználása Az interneten számos bodzás receptre bukkanhatunk. Aki kicsit már unja a hagyományos recepteket, annak biztosan lesz egy-két újdonság is, amire még nem is gondolt. Alapvetően a bodza konyhai felhasználása két részre bontható. Egyrészt, hasznosíthatjuk virágát. A legismertebb a bodzaszörp, illetve ennek „bubis” változata, a bodzapezsgő. A bodzaszörpből készíthetünk fagylaltot, bólét, ízesíthetünk vele krémeket, süteményeket. A friss virágot keverhetjük palacsintatésztába is, szárítva pedig torták, sütemények díszítőeleme lehet. Ha különleges öntettel szeretnénk feldobni salátánkat, érdemes kipróbálni a bodzaecetet. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rántott bodzavirág is. Másrészt, a bodzabogyó is kiváló alapanyag. Készíthetünk belőle mártásokat, lekvárt, szörpöt, szirupot, bort, vagy akár likőrt is. Kedvcsinálónak íme a joghurtos bodzavirágfagylalt. Hozzávalók:6 db bodzavirágtányér1 db lime1/2 dl almalé2 ek. méz3 dl joghurt (1,5%-os)1,5 dl főzőtejszín (15%-os)1 ek. porcukor1 db zselatinlapfolyékony édesítőszer Elkészítés:A lerázott bodzavirágtányérokat a szárak levágása után egy tálban megöntözzük a lime kifacsart levével, valamint az almalével, majd összeforgatjuk a mézzel. Lenyomtatjuk egy lapostányérral, nehezéknek ráteszünk 2 konzervet, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk egy éjszakán át. Másnap a masszát egy tálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük, és jól kinyomkodjuk. A joghurtot és a főzőtejszínt a lecsepegett léhez adjuk, a porcukorral édesítjük, és habverővel simára keverjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és egy láboskában, gyenge tűzön kevergetve feloldjuk. A tűzről levéve habverővel beledolgozunk 2 ek. joghurtos masszát, majd a maradék joghurtos masszába keverjük, és tetszés szerint némi folyékony édesítőszerrel édesítjük. Végül fagylaltgépbe töltjük, és a készüléktől függően 20-40 percig fagyasztjuk. (forrás: http://www.mindmegette.hu/joghurtos-bodzaviragfagylalt.recept/) Forrás: http://gyorgytea.hu/