Top ételek – a kalcium- és D-vitamin gazdag táplálkozáshoz 2021-04-23 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Mely élelmiszereket ne hagyjuk ki? Az emberi szervezetnek nagy szüksége van kalciumra és D-vitaminra. De vajon eleget eszünk-e olyan élelmiszereket, amelyekből hozzájutunk? Sokan nem is tudják, mit lenne érdemes fogyasztani. Lássuk a listát. Szervezetünk számára nélkülözhetetlen a kalcium és a D-vitamin. Sokan nem jutnak azonban elegendő mennyiséghez, mert nem fogyasztanak olyan ételeket, ame fotó:pixabay.com lyek nagyobb adagot tartalmaznának ezekből. A legjobb, ha táplálkozásunkból jutunk hozzá ezekhez az értékes vitaminhoz és ásványi anyaghoz, ám számos ember nincs tisztában azzal, mit lenne érdemes fogyasztania, hogy kellő mennyiséget vegyen magához a kalciumból és D-vitaminból. Íme egy lista, amely segíthet. Kalciumban gazdag ételek az alábbiak. Spenót; káposzta; bámia; szójabab; fehér bab; amerikai kelkáposzta. Egyes halak: szardínia, lazac, sügér, szivárványos pisztráng. Kalciummal dúsított ételek, például bizonyos narancslevek, zabkása, reggeli zabphely Foto:123rf.com D-vitaminban gazdag ételek: Zsíros halak, például tonhal, makréla és lazac Ételek, amelyeket D-vitaminnal dúsítottak, például tejtermékek, narancslé, szójatej és gabonafélék marhamáj, tojás sárgája Ha ételekből szeretnénk D-vitaminhoz jutni, a hal jó választás. 85 grammnyi főtt lazacban több mint 450 nemzetközi egység (NE) található. Foto:123rf.com Mekkora mennyiség szükséges korosztály szerint? Íme egy kis segítség ahhoz, mennyi kalcium és D-vitamin szükségeltetik naponta a szakemberek szerint a szervezet egészséges működéséhez. Kalcium: Gyerekek 1-3 éves kor között: 700 mg Gyerekek 4-8 éves kor között: 1000 mg Gyerekek 9-18 éves kor között: 1300 mg Felnőttek 19-50 éves kor között: 1000 mg Nők 51-70 éves kor között: 1200 mg Férfiak 51-70 éves kor között: 1000 mg 71 éves kor felett nőknek és férfiaknak egyaránt 1200 mg kell. D-vitamin: 1-70 éves kor között 600 nemzetközi egység szükséges, míg 71 éves kor felett 800 nemzetközi egység javasolt. Immunrendszerünk erősítésének is fontos alkotóeleme, ami járványok idején kulcsfontosságú. A D-vitamin-hiány télen, illetve tavasszal a legjellemzőbb, és a magyarok több mint kétharmadát érinti a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság adatai szerint. Miért fontos a megfelelő D-vitamin-szint, különösen járvány idején? Orvosunk ajánlhat magasabb mennyiséget kalciumból és D-vitaminból is, különösen, ha nem kap eleget a szervezetünk vagy fennáll a csontritkulás esélye. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php