Ilyen a női diéta 2018-12-10 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Amikor a női diétáról beszélek, nem a hóbortos étkezési szokásokra, vagy a gyors, egészségtelen evésre gondolok, hanem olyan étrendre, amely fedezi testünk alapvető szükségleteit, és megfelelő táplálkozáshoz vezet. Milyen az egészséges fogyókúrás diéta nők számára? A különböző étrendmintákról és azok tartalmáról eltérnek a vélemények. Míg sokan hóbortos diétákkal próbálkoznak, tudomásul kell vennünk azt az alapvető tényt, hogy ezek sohasem működnek jól, mert bár eleinte valóban elérhetünk némi súlycsökkenést, a kísérlet végül benyújtja a számlát egészségünknek, és idővel a leadott kilókat kétszeresen visszaszedjük. Ezért a kiegyensúlyozott diéta a probléma megoldásának kulcsa. Azt, hogy hogyan tervezzük meg az egészséges női diétát, és ennek miket kell tartalmaznia, megpróbáljuk kifejteni e cikkben a legjobb étrendek bemutatásával. Súlycsökkentő diéta hölgyek részére A fogyókúrával az a gond, hogy mindegy, milyen keményen csináljuk, semmi eredményt nem fogunk elérni, ha nem a helyes módon tesszük. Míg az volt az általános meggyőződés, hogy csak a kemény testmozgás vezet eredményre, ma már bizonyított, hogy az egészséges táplálkozás és a testmozgás kéz a kézben jár, csak így érhetünk el pozitív eredményeket. A cikk további részében arra összpontosítunk, hogy melyek a legjobb étrendtípusok, és mit kell tartalmazniuk. Zsírégető gyümölcsök és zöldségek Ez nem igényel különösebb magyarázatot. Évek óta újabb és újabb tanulmányokat végeznek a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával kapcsolatban, és nem hiába. Ezek az élelmiszerek nem terhelik az emésztést és a bélrendszert, és megőrzik egészségünket. A gondosan kiválasztott gyümölcsök és zöldségek legyenek változatos színűek. Erre azért van szükség, mert minden árnyalat más-más antioxidánst tartalmaz, és minden antioxidáns-fajta más-más tápanyagot biztosít szervezetünk számára. Ez immunrendszerünket is erősíti. A gyümölcsökben és zöldségekben található rostoknak vízelethajtó hatásuk van. Tehát próbáljunk ki például egy gyümölcsökön alapuló diétát. Az összetett szénhidrátok szerepe a fogyókúrában A komplex vagy összetett szénhidrátok elengedhetetlenek növekedésünkhöz és egészségünkhöz, mi több, ez a leghelyesebb választás egészségünk érdekében. Összetett szénhidrátokat a teljes kiőrlésű rizsben és búzában, valamint a hüvelyesekben, zöldségekben, kölesben, rozsban és gyümölcsökben találunk. Ezek az élelmiszerek vasban és rostokban gazdagok, hosszú ideig fenntartják a jóllakottság érzését, és sokáig ellátnak energiával. Ezek a legjobb és a leggyorsabban ható étrend-összetevők a női diétában. Diófélék és magvak szerepe az egészséges étkezésben Ezek ugyanolyan fontosak, mint a többi élelmiszefélék. Ha úgy vesszük, a diófélék és a magvak a növények leszármazottai, abban az értelemben, hogy a ezekből új növények fognak kikelni, ha elültetjük őket, ezért egyértelmű, hogy a magvak koncentráltan tartalmazzák az adott növényfajta minden jó tulajdonságát. Ezért a diófélék és magvak fogyasztása biztosítja számunkra az alapvető tápanyagokat és ásványi sókat. Ehhez az élelmiszercsoporthoz tartozik a mandula, a bogyós gyümölcsök, a pisztácia, a mazsola és a diófélék is. Fotó: 123rf.com Egészséges zsírok Nem minden zsír káros! Alapjában véve nagyon egészségtelen, ha teljesen kihagyjuk a zsírokat étrendünkből. Ismernünk kell az egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszereket, ezek közé tartozik az oliva- és repceolaj, avokádó, dió, halak, és más tengeri állatok. Más egészséges ételek Íme néhány más élelmiszer, mely nem maradhat ki az egészséges étrendből: Sovány húsok (hal, csirke, marha és baromfi) Tejtermékek, melyek a legjobb proteinforrások a helyes diétában (tej, sajtok, joghurt, író) Kalcium (káposzta, fokhagyma, tofu, gabonamagvak, zabpehely) Magnézium (uborka, zöldbab, brokkoli, stb) Víz Élelmiszerek, melyeket kerülnünk kell, ha fogyni szeretnénk Vannak bizonyos ételek, melyeket ki kell hagynunk étrendünkből. Íme közülük néhány: Koffein és más serkentőszerek Feldolgozott élelmiszerek Vörös húsok Zsíros és fűszeres ételek Hogyan tegyük hatásossá a diétát? Rendben, a diéta tervei megvannak, de hogyan tegyük hatásossá azt? Íme néhány hasznos trükk: Együnk hatszor egy-egy keveset, a három bőséges fő étkezés helyett. A vacsora és a lefekvés között teljen el legalább két óra. Ne együnk bőségesen este 7 óra után. Uzsonnára együnk egészséges ételeket, például sajtkockákat, lágy kókuszlét és zöldségeket a feldolgozott termékek, pl. pogácsafélék helyett. Együnk lassan, rágjunk alaposan, így nem fogunk túl sokat enni. A jó tanácsokat megfogadva ugyanolyan jól fogjuk érezni magunkat evés után, mint evés előtt, sosem érezzük a túlzott jóllakottságot, és nem leszünk felfúvódva. Ezek a legjobb étrend-típusok a nők számára, amelyekkel elkezdhetjük diétánkat. Nagyon fontos, hogy fokozottan vigyázzunk egészségünkre olyankor, amikor gyereket szülünk, menstruálunk, esetleg az azt megelőző napokat éljük, vagy változó korban vagyunk. Forrás: edenkert.hu