Hogyan előzhető meg az ételmérgezés a téli hónapok alatt? 2013-01-21 Gyermekbetegségek, Iskolatáska Megosztás: Tweet Ha szezonálisan nézzük, akkor az ételmérgezések leginkább a nyári hónapokban jellemzőek, azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a tél is számos veszélyt rejteget. Ha az ételt nem megfelelően – meleg helyen vagy szobahőmérsékleten – tároljuk, könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Gyermekünk egészségére nézve ezért rendkívül fontos, hogy a romlandó ételeket mindig hűtőszekrényben, és frissen tartva legyenek, hogy elkerülhessük az esetleges megbetegedéseket. A legnagyobb veszélyforrást mindig a romlott húsételek jelenthetik, hiszen téli időszakban legtöbbször a házi vágások termékei kerülnek az asztalra. Állandó jelleggel ellenőrizzük, hogy milyen ételek maradtak a hűtőszekrényben és milyen élelmiszereket tárolunk az éléskamra vagy a spájz hűvösében. A kisebb gyerekek szervezete még kevésbé ellenálló, ezért ők jobban ki vannak téve az ételmérgezések veszélyeinek. De miből tudhatjuk meg, hogy ehető-e még egy étel, vagy el kell dobni? Mennyi ideig lehet szobahőmérsékleten tárolni a főtt ételeket? Az elkészült ételeket legfeljebb egy-két órát tárolhatjuk szobahőmérsékleten, majd amint lehetséges, hűtőbe kell tenni. Ha több ideig állt az étel a konyhában (főleg, ha az majonézes vagy tejszínes) már ne együk meg – még akkor sem, ha jól néz ki – és gyermekünk se kapjon belőle. Ha tárolni szeretnénk, vagy a maradékot később elfogyasztani, akkor amit a hőmérséklete engedi, azonnal kerüljön a hűtőszekrénybe . Mennyi ideig tárolható az étel a hűtőszekrényben? Az ételt típusától függ, de legjobb, ha 3-4 napon belül mindenképp elfogyasztjuk, hogy ne legyen ideje a penésznek kialakulni, és a baktériumoknak megtelepedni. Bizonyos ételcsoportok kifejezetten kényesek és veszélyesek, ilyenek például a húst, tejet vagy tojást tartalmazó élelmiszerek. A majonézes és tejszínes ételeket lehetőleg ne tegyük el több napra, hanem elkészültük után, frissen fogyasszuk el. Az ételmérgezés megelőzése Sok mindent tehetünk az ételmérgezés megelőzése érdekében. A megelőző intézkedések az ételkészítés minden szakaszát érintik, az előkészítéstől a főzésen keresztül, egészen a maradékok tárolásáig. Vannak esetek, amikor az élelmiszerek már fertőzött állapotban kerülnek feldolgozásra, vagy a nem megfelelően megmosott kéz vagy a szennyezett konyhai eszközök baktériumokat visznek bele. Ilyenkor a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt ételekben a kórokozók és a szaprofiták rohamosan elszaporodhatnak, ételmérgezéses megbetegedéseket okozva. A felelősség nagy része a felnőttekre hárul, de a gyerekek is sokat segíthetnek egy esetleges ételmérgezés és a baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében. A legfontosabb, hogy mindig mossanak kezet, ha a konyhában szeretnének segédkezni. Hogyan tároljuk megfelelően az ételeket? A zöldségeket, gyümölcsöket jól meg kell mosni fogyasztás előtt. Erre a gyerekeket is meg kell tanítani. Kizárólag megfelelően elkészített ételeket szabad fogyasztani. Ha például észreveszed a szárnyas húson, hogy a belseje kissé rózsaszínes és nyers, ne egyétek meg! Jól nézd meg, mit eszel, és milyen szaga van. Jó példa erre a tej. Ha ittál valaha megsavanyodott tejet, biztosan nem vágysz még egyszer hasonló élményre. A penész (ami lehet zöld, rózsaszín, fehér vagy barna) szintén azt jelzi, hogy az étel megromlott. Ha az előző napokban elkészített étel maradékát szeretnénk elfogyasztani, fel kell melegíteni. A melegítés által elpusztulhatnak azok a baktériumok, amelyek a hűtőben töltött időszakban kifejlődtek. Mikor a gyermekünket szeretnénk megetetni, mindig melegítsük fel az ételt, még akkor is, ha meg vagyunk győződve arról, hogy megfelelően volt tárolva! A nagy bevásárlások alkalmával számos késztermék, édesség és gyümölcs kerül a kosarunkba. Minden esetben ellenőrizni a szavatossági időt! Minden csomagolt élelmiszeren fel kell legyen tüntetve a szavatossági idő vagy az időpont, ameddig tárolható. Vannak olyan időpontok, amelyek azt jelölik, meddig tartható a termék kereskedelmi forgalomban. Ez arra a napra utal, amikor a terméket le kell venni az üzlet polcairól. Ne fogyasszuk el azt az élelmiszert, amelynek lejárt a szavatossági ideje! Mivel a gyerekek immunrendszere még fejlődésben van, számukra a felnőtteknél is veszélyesebb lehet a lejárt szavatosságú termékek fogyasztása! Forrás: