Igazi retro burger recept! 2017-03-31 Blog, Egészséges otthon, Otthon 1 Kommentelés Megosztás: Tweet Az Ezt fald fel blog újabb ínycsiklandozó receptet posztolt: isteni hamburger, házi készítésű hússal, puffanccsal és ropogós zöldségekkel! Érdemes kipróbálni, hiszen fényévekre van a gyorséttermek zsírban tocsogó, fura színű és állagú hamburgereitől. Hozzávalók a hamburgerhúshoz: 1 kg sertés/marha vegyes darált hús 1 nagy fej vöröshagyma 2 lapos teáskanál só 2 tojás 2 púpos evőkanál ketchup frissen tartó fólia a csomagoláshoz Hamburgerhús elkészítése: A hagymát vágjuk apró kockákra (mintha pörkölthöz vágnánk). Az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban. A fóliát húzzuk ki az asztalra, tegyünk rá egy púpos evőkanálnyi húst, majd nyomkodjuk szét, hogy szép, nagyjából fél centi vastag pogácsává váljon. Ezt követően hajtsuk rá a fóliát, és csomagoljuk be, de közben vigyázzunk arra, hogy sehol ne menjen bele túl mélyen a húsba, mert nehéz lesz kiszedni belőle, ha belefagy. Ezt a műveletet addig ismételgessük, míg üres nem lesz a tál. Ha megvan, mehet zacskókba és irány a fagyasztó, ahol elég sokáig eltartható. Természetesen nem fontos fagyasztani, a massza akár rögtön süthető! Hozzávalók a puffancshoz: 68 dkg liszt 68 g porcukor 68 g vaj 68 g tojás sárgája (kb. 3 nagyobb tojásé) 40 g sütőélesztő 8 g konyhasó 330 ml langyos tej Puffancs elkészítése: Az összetevőket gyúrjuk össze alaposan, majd 20-25 percig konyharuhával letakarva pihentessük. Ezután gyúrjuk át a tésztát és újabb 20-25 percig pihentessük. Osszuk 8-10 egyenlő részre a tésztát és formázzunk zsemléket. Ezeket helyezzük szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kenjük meg tojással (üssünk fel egy tojást, és keverjük el az egészet egyben, mintha rántottához készülnénk elő). Kelesszük, 35-40 percig majd kenjük le ismét a felvert tojással. Ezt követően 190 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre. A húspogácsákat kevés olajon süssük ki teflon serpenyőben. A zöldségeket vágjuk karikára. A puffancsot vagy hamburgerzsemlét – szerintünk a puffancs az igaz – vágjuk ketté, tegyünk bele egy salátalevelet. Erre mehet a hamburgerhús, majd a tetejére a többi finomság. Mehet rá a mustár és a ketchup ízlés szerint. A puffancs tetejére tegyük rá a tenyerünk, hagyjuk hogy markunk felvegye a puffancs formáját, majd jól nyomjuk le. Ezzel e roppant egyszerű művelettel sikerült elérnünk, hogy házi hamburgerünk magassága a felére csökkenjen. Így már talán egy átlagos méretű száj képes beleharapni… Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom házi készítésű hamburgerhez. Egy aprócska tipp: kígyóuborka helyett – vagy akár mellé is – lehet csemegeuborka karikákat is tenni. Azzal is roppant finom! eztfaldfel.blogspot.hu Forrás: Turistamagazin Egy válasz Egészség vilag 2021-12-08 Nagyon fini!