Baromfitartás a hátsó udvarban – veszélyeket tartogat!

Egyre népszerűbb a baromfitartás, az állatok jelenléte a háztartásokban – az Egyesült Államokban számos hátsó udvarban csipegetnek, ami azonban nemcsak előnyökkel jár.

Baromfitartás veszélyei

Friss tojás és hús első kézből – sokakat vonz a lehetőség, no meg a tény, hogy ha maguk tartják a haszonállatot, akkor tudják azt is, mit kap enni, hogyan nevelik. Nagyobb biztonsággal fogyaszthatják a tojást és a húst is.

Amerikában egyre többen tartanak csirkét, pulykát a kert végében, a kisméretű állatgazdaságok átköltöztek a farmokról az udvarokba. A baromfitartás népszerűsége azonban nemcsak előnyöket hoz magával – hanem az egészségügyi kockázatok lehetőségét is, különösen a szalmonella baktérium által okozott betegségekét.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Járványkezelési- és Megelőzési Központ) szakemberei szerint már most nyolc, folyamatban levő szalmonella-kitörés köthető a hátsó kertben tartott baromfihoz. A betegségek megjelenése eddig 611 embert érintett, beleértve 195, 5 éven aluli gyermeket. 2016 januárja óta 45 államban jelentkezett a szalmonella. S mert számos eset bejelentetlen marad, a betegek valós száma akár 10 000 is lehet – a baromfitartással összefüggésben.

csirkék

Mit kell tudni a szalmonelláról?

A szalmonella-fertőzés általában hasmenéssel, hasi görcsökkel, lázzal jár – a tünetek egy hétig is eltarthatnak. A legtöbb ember jobban lesz kezelés nélkül is, de az 5 év alatti gyermekek és a 65 év feletti idősek, akik ráadásul krónikus betegséggel küzdenek, vagy meggyengült az immunrendszerük, nagy veszélyben vannak. Ugyanígy a terhes nők is ki vannak téve a szalmonella-fertőzés súlyosabb változatának.

„A baromfitartás során közvetlen kapcsolatba kerülünk a csirkékkel, kacsákkal, libákkal, pulykákkal és az ő környezetükkel, ami bizony szalmonellás megbetegedéssel járhat – emelte ki Megin Nichols, állatorvos, a CDC munkatársa. – A baromfi ürülékében lehet szalmonella, de a tollaikon, talpukon, csőrükön szintén, még ha egészségesnek és tisztának tűnnek is.”

1991 óta a hátsó udvari csirketartással 65 szalmonella-kitörést hoztak összefüggésbe, ám a 2016-os az az év, amikor a legtöbb megbetegedést kötötték az állatokhoz.

A CDC igyekszik rámutatni, mely érintkezési típusok okozták a legtöbb járványt. A múltban a kiscsirkék voltak a fő források. Nem szabad azokat a házban tartani, ölelgetni, megpuszilni őket!

A szakemberek azt ajánlják: ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a baromfink nem hordoz szalmonellát, kezeljük őket úgy, mintha hordoznának.

A szalmonella sajnos az ő gyomorbaktériumaik egyike, megtalálható a beleikben, de őket nem feltétlen teszi beteggé. Tehát legjobb megoldás, ha feltételezzük, hogy a baktériumok jelen vannak – így jobban megvédhetjük magunkat baromfitartás esetén.

További lehetőség minden egyes érintkezés után alaposan kezet mosni. A tojásokat jól meg kell főzni. A baromfi helyét pedig a lehetőségekhez képest tartsuk nagyon tisztán.

Ha a baromfitartás során az állatokhoz érünk, etetjük őket, vagy megérintjük élőhelyüket, mindig mossunk 20 másodpercen át kezet szappannal. Használjunk alkohol alapú kézfertőtlenítőt, ha nem jutunk azonnal vízhez és szappanhoz. S ha van rá mód, inkább kint mossunk kezet, ne a konyhában vagy fürdőszobánkban. Természetesen a konyhai szivacsot se használjuk!

baromfi

Minden, ami a baromfitartáshoz szükséges, kinn tartható a kertben, bevinni a házba veszélyes.

A szalmonella megelőzése érdekében tartsuk be az alábbi szabályokat is:

  • Viseljünk megfelelő ruhát és cipőt, ha ellátjuk az állatokat. Ezeket csak a baromfi ellátásához használjuk.
  • Ne vigyük be a házba a baromfit, különösen azon helyiségekben nincs helyük, ahol ételt készítünk.
  • A gyerekek ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba az állatokkal 5 éves kor alatt, mert immunrendszerük még gyenge.
  • Tartsuk szemünket a kiskorúakon: ne nyúljon a szájához, arcához, miután hozzáért a baromfihoz, de még nem mosott kezet! Semmiképp se hagyjuk, hogy ölelgesse, puszilgassa őket.
  • Az összegyűjtött tojásokat öblítsük le meleg vízzel, de ne áztassuk őket. Van kifejezetten tojásokhoz használható mosószer, alkalmazzuk, ha piszkosak. Majd szárítsuk meg őket és tároljuk a hűtőben.
  • Mindig alaposan főzzük meg a tojásokat. A szalmonella baktérium a sárgájában található, ezért nem eszünk meg nyers, főtlen tojást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php