Ínycsiklandó recept: Kelt rétes 2014-06-13 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Dunántúli, tájjellegű sütemény. Túró helyett készíthetjük almából, meggyből, dióból vagy mákból is a tölteléket. Hozzávalók: 50 dkg liszt (BL 55) 1 db tojás 3 dkg friss élesztő 5 dkg zsír 3 dl tej 2 evőkanál cukor nagy csipet só fél kg túró (áttörve) fél pohár tejföl 3 evőkanál cukor 4 evőkanál búzadara fél db citrom reszelt héja és leve A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, sózzuk. Az élesztőt elmorzsoljuk egy dl tejben, egy kanál cukrot keverünk bele, majd meleg helyen felfuttatjuk. Közben két dl tejet felmelegítünk, hozzáütünk egy tojást, belekeverjük a zsírt és egy kanál cukrot. Az élesztős keveréket hozzáöntjük a liszthez, jól eldolgozzuk, s fokozatosan adagolva hozzákeverjük a tejes keveréket is, amíg nedves, de összeálló tésztát nem kapunk. Meleg helyen legalább két órát kelesztjük. A kelés ideje alatt a túrót sűrű szitán áttörjük, hozzákeverjük a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és héját, majd összedolgozzuk a búzadarával. Félretesszük, hogy a massza kissé megdagadjon. A tésztát kettéosztjuk, a darabokat jól átgyúrjuk, és sodrófával 1 cm vastag körlapokat nyújtunk belőlük. Két kanál tejföllel kikeverünk fél dl olajat és egy tojássárgáját. Megkenjük a tésztát, és ráhalmozzuk a túrós keverék felét. A tészta másik felével ugyanígy teszünk. A tésztát feltekerjük, a felesleges részeket levágjuk, és a tetejét is megkenjük a tejfölös keverékkel. Mintegy 20 percig 180 °C-os sütőben, majd a hőmérsékletet 150 °C-ra csökkentve, további 15 percig sütjük. Kicsit hagyjuk pihenni és hűlni. Szeletekre vágva tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk! Forrás: