Gyógyító ananász – mi mindenért együk? 2016-04-19 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Sokak kedvence ez a mutatós déli gyümölcs – az ananász illatával, ízével egyaránt vonzó, hát még ha tudjuk is, mennyi előnyös tulajdonsága van a szervezetünkre nézve! Rögtön kiderül. Az ananász egészségmegőrző tulajdonságai Mindenki ismeri ezt a különleges formájú, mutatós gyümölcsöt, amely finom önmagában, de számos süteménynek, sőt sós ételnek is kellemes kiegészítője. Dél-Brazíliában és Paraguay-ban őshonos, modern változatát az ottani lakosok fejlesztették ki a csaknem ehetetlen, vad fajtából. Legkiemelkedőbb tulajdonságai, hogy magas a C-vitamin tartalma, mangánt és bromelain enzimet is jelentős mennyiségben találunk benne. Az ananásznak azonban számos egészségügyi előnye van – lássuk, miért érdemes gyakran eszegetnünk! 1.Gyulladáslátló hatásáért: a gyümölcs egyes részeit hagyományosan különféle betegségek gyógyítására használták. Ezt a tulajdonságot főként a bromelain enzimnek köszönheti, melyet a növény szárából nyernek ki, de a húsában is megtalálható kisebb mennyiségben. Emésztő enzimként alkalmazzák, hogy lebontsa a fehérjéket, de a szénanáthától a lázig számos baj ellen használható a gyógyításban, mivel kiemelkedő gyulladáscsökkentő. 2.Arthritis ellen: a bromelain, melyet az ananászból nyernek, tripszinnel és rutinnal kombinálva alkalmas a csontritkulásból adódó térdfájdalom gyulladáscsökkentésére, így hát potenciális egyéb jó hatásai vannak a rheumatoid arthiritis-re is, noha a bizonyíték erre nézve még kevés. Sajnos, sokkal több bromelain van a szárban, mint az ananász húsában, de kiegészítő formában már elérhető. 3.A csontok egészségéért: a mangán igen fontos elem a növekedéshez, a csontok egészségének fenntartásához, hozzájárulva ahhoz, hogy megelőzhessük a csontvesztést és az olyan betegségeket, mint az osteoporosis, melynek eredménye, hogy csontjaink nagyobb eséllyel törnek el. 4.A vesék biztonságáért: ez a déli gyümölcs biztonságos a krónikus vesebetegségekben szenvedők számára, köszönhetően alacsony káliumtartalmának (egy csészényi darabolt ananászban 180 gramm van). A krónikus állapottal küzdők nyugodtan fogyaszthatják. 5.Anti-parazita tulajdonságaiért: az ananászt a Fülöp-szigeteken ősidők óta alkalmazzák a hagyományos orvoslásban, parazitás betegségek ellen. 6.Rákellenes tulajdonságaiért: a bromelaint tartalmazó élelmiszereket összefüggésbe hozták a kemopreventív műveletekkel, például a kolorektális rákos sejtekkel korrelációban. A növény szárának kivonata tumorellenes aktivitást mutat. A C-vitamin szintén a test erősítését szolgálja a rákkal szemben. 7.Emésztést segítő gyümölcs: az ananász bromelainját évszázadokon át használták arra, hogy könnyítsék az emésztési folyamatot, mivel képes megemészteni a proteint. Egyes emberek szervezete nem termel elég emésztőenzimet, ezért esetükben igen jótékony az enzimpótlás. 8.Felpörgeti az immunrendszert: ebben a déli gyümölcsben igen nagy mennyiségben találunk C-vitamint, mely közismerten serkenti az immunrendszert, támogatva az antibakteriális és vírusellenes folyamatokat. Az ananász természetes formájában van jelen (a napi 100 grammos, ajánlott mennyiség 58 százalékában). 9.Vérrögök elleni küzdelemért: van rá némi bizonyíték, hogy a bromelain hozzájárul a vérlemezkék összetapadásának megakadályozásához, vagyis megelőzi a vérrögök kialakulását. Ebben az esetben elősegíti a vérzést, vagyis akik hajlamosak az elhúzódó, nehezen elálló vérzésre, azoknak nem tanácsos fogyasztani. 10.Segíti a felépülést orrmelléküreg gyulladásból: egyes tanulmányok szerint az ananászban levő bromelain könnyíti az orrmelléküreg gyulladás tüneteit és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. 11.Az E-coli és bélbetegségek gyógyításához is hozzájárul: állatkísérletek szerint a bromelain segít az E-coli fertőzésből származó hasmenés kezelésében és csökkenti a gyulladást a belekben azoknál, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek. 12.Torokfájást és fertőzést csillapít: éveken át alkalmazták az ananászt a hagyományos orvoslásban vizelethajtóként, a szülés meggyorsításáért, a torokfájás csökkentéséért, a tengeribetegségek és nemi betegségek gyógyítására. A panamai őslakosok a levelét hashajtóként is alkalmazták, a menstruáció serkentésére használták, valamint a bélférgek ellen. 13.Folyadék-visszatartás: a gyümölcs gyökereivel az ödéma (folyadék-visszatartás) kezelését oldották meg Afrikában, a héj kivonatából pedig az aranyérre és a csonttörésekre készítettek gyógyírt. Tudományos kutatás kevés van ezen a téren, tehát a bizonyítékok főként tapasztalatból származnak. Ám remélhetőleg hamarosan kutatások is alátámasztják majd az ananász számos előnyös felhasználási lehetőségét! Forrás: https://napidoktor.hu/index.php