Okostányér: Ezzel az étrenddel lehetsz egészséges!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az Okostányér elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.

Az „az vagy, amit megeszel” elvvel nehéz vitába szállni, hiszen a helyes táplálkozás szerepe a testtömeg karbantartásban és az egészségmegőrzésben köztudott és bizonyított. Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani annak tudatában, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk.

Ezért fogalmazott meg az MDOSZ közérthető formában, tányért idéző kördiagramon ábrázolt új táplálkozási ajánlást kifejezetten az egészséges, felnőtt lakosság számára. A most kialakított javaslat az 1987-ben kidolgozott Táplálkozási ajánlás 12 pontját váltja fel, és a legfrissebb nemzetközi tudományos eredmények és jogszabályok mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe veszi. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az Okostányért a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával teszi közzé.

Az Okostányér tulajdonságai:

  • tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás

A nagyközönség számára nehezebben befogadható, korábbi tápanyagalapú ajánlás helyett élelmiszercsoportokat ad meg, hisz a köznapi életben sem fehérjét, zsírt vagy szénhidrátot fogyasztunk, hanem ezek értékes forrásait, például húst, tejet, kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt.

  • tányér lett az új ábrázolási forma

Szintén a közérthetőséget és a praktikusabb használatot célozza, hogy az eddigi piramis- vagy házalak helyett az étkezéshez egyértelműen kapcsolható tányérformában jeleníti meg az egyes élelmiszertípusok egymáshoz viszonyított helyes arányát. Így a remélhetően rögzült arányok sokkal könnyebben betarthatóak lesznek a való életben is.

okostanyer

  • táplálkozási tippek és az egészséges adagméret bemutatása

Az ajánlásnak részét képezik olyan közérthetően megfogalmazott és könnyen követhető tanácsok is, mint például, hogy naponta legalább egyszer fogyasszunk teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, négyszer együnk zöldséget vagy gyümölcsöt és ebből legalább egyszer nyersen. Minden nap fogyasszunk tejet és tejterméket, ez utóbbiból viszont válasszunk zsírszegényet, hisz az is közel annyi kalciumot és egyéb fontos tápanyagot tartalmaz, de kevesebb benne a telített zsír, mint a zsírdús változatban. Az ajánlás legalább heti egyszer javasolja, igazodva a hazai szokásokhoz, a halfogyasztást, ugyanakkor a belsőségek (pl. máj) fogyasztását korlátozza heti egy alkalomra. A legfontosabb élelmiszerek esetében az adagokra, illetve az adagok egyenértékére is információt ad.

  • só, zsiradék, cukor

Az új ajánlás felhívja a figyelmet a bevitt só, zsiradék és cukor mennyiségének csökkentésére is, amelyhez szintén ad praktikus táplálkozási tippeket.

  • a folyadékbevitel fontossága

Az ajánlásban szerepel a napi folyadékbevitel mennyisége is, amelynek elfogyasztásához is ad könnyen követhető javaslatot.

  • fizikai aktivitás

Végül az összeállításban megjelenik az energia-egyensúly megvalósítását, vagyis a táplálékkal bevitt energiamennyiség felhasználását elősegítő testmozgás fontossága és az erre vonatkozó legalapvetőbb ajánlás is.

A hazai dietetikusokat és táplálkozástudományi szakembereket összefogó szakmai szervezet aktuális ajánlása, mely a szövetség honlapján elérhető http://mdosz.hu/pdf/okostanyer.pdf, a későbbiekben az értelmezést és a gyakorlati megvalósítást tovább segítő háttéranyagokkal és receptúrával fog bővülni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index