Hogyan süssünk sajtos kenyeret? 2014-02-28 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Ez egy szokatlan és ízletes kenyér recept! Különlegessége a hozzávalókban rejlik, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. Nézzük, hogy hogyan készül ez a nem mindennapi kenyér! A sajtos kenyér elkészítése Hozzávalók ¼ csésze meleg víz (43 Celsius fokos) 2 evőkanál olívaolaj 1 csésze zsírmentes vagy zsírszegény cottage cheese (szemcsés sajt) 1 teáskanál finomra vágott friss vagy száraz levendulavirág 1 evőkanál finomra vágott friss kakukkfűlevél ½ evőkanál finomra vágott friss bazsalikomlevél 2 tojás, szoba hőmérsékletű legyen ¼ sütőpor 3 csésze és 3 evőkanál kenyérliszt 3 teáskanál száraz élesztő Tegyünk minden hozzávalót a kenyérsütő edényébe, kivéve a kukoricalisztet, majd válasszuk ki a dagasztás beállítást, és indítsuk el. Tanács: Ellenőrizzük a tésztát (ne féljünk kinyitni a tetejét). A tésztának szép nyúlósnak kell lennie. Ha úgy gondoljuk, hogy a tészta túl lágy, adjunk még hozzá lisztet (egyszerre csak egy evőkanállal). Ha a tészta száraznak és csomósnak tűnik, lassanként adjunk hozzá meleg vizet. Amikor a tészta készen van, tegyük egy olajozott felületre, majd fedjük be, és hagyjuk 10 percet pihenni. Miután hagytuk pihenni, fordítsuk meg a tésztát, és nyújtsuk ki. Osszuk két részre, majd formázzunk belőle bagettet (hosszúkás, vékony) vagy hagyományos kenyeret (kerek). Helyezzük egy kukoricaliszttel meghintett tepsibe. Fedjük le, és tegyük meleg helyre, amíg a tészta a kétszeresére nem nő, kb. 30-50 percre (attól függően, hogy mennyire meleg a szoba). Sütőben keltetés: Akár a sütőben is keltethetjük a tésztát. Melegítsük a sütőt úgy egy percig. Ennyivel már jól felmelegszik, és nagyszerű feltételeket teremt a kenyér keléséhez. Ha nem tudjuk nyugodtan betenni a kezünket a sütő belsejébe, akkor a sütő túl meleg. Hagyjuk nyitva az ajtaját, hogy hűljön. Az élesztőpótlóval készített kenyér sokkal lassabban fog kelni, mint az élesztővel készült. Hideg vagy hűtőszekrényben történő keltetés: Ha nincs időnk megvárni a tészta kelését, vagy el kell mennünk a kelés befejezése előtt, a hidegben is megkelhet a tészta. A tésztát betesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk, hogy lassan keljen, kb. 8-12 órán át. Ezt azután ajánlott tenni, miután a tészta egy kicsit már kelt, és már kenyérformát adtuk neki. Mivel hosszabb ideig kel, finomabb íze lesz. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Miután megkelt, vágjuk meg a kenyereket egy éles késsel, három 1 cm mély, átlós vágást ejtve bennük. Süssük kb. 20 percig, vagy ameddig szépen megbarnulnak. A tésztát lehet digitális konyhai hőmérővel is ellenőrizni. Az értékeknek 90 és100 °C között kell lenniük. Vegyük ki a sütőből a kész kenyeret, és tegyük egy konyhai fémrácsra, amíg kihűl. A hozzávalókból 2 kisebb bagettet, vagy egy nagyobb kenyeret lehet elkészíteni. Forrás: