Ajándék ötlet: Házi készítésű tökéletes zselés cukorka 2015-12-15 Blog, Otthon Megosztás: Tweet A téli hónapokban gyakran elönt brnnünket a nosztalgia, a retró életérzés. Békebeli receptek, klasszikus sütemények, ropogatnivalók: palacsinták, fánkok, bukták, hájas tészták, zselés cukorkák… Egy kis édesség az ünnepekre, ami kiváló ajándék is, és nem utolsó sorban nélkülöz minden mesterséges adalékanyagot. Íme a recept: Hozzávalók: 1 csomag gyümölcskocsonyapor 2 csomag étkezési zselatin 1,5 bögre cukor 1 teáskanál citromlé 1,5 bögre 100%-os almalé Elkészítés: Keverjük el a gyümölcskocsonyaport a zselatinnal és a cukorral. Melegítsük langyosra az almalevet. Öntsük a folyadékokat a por állagú összetevőkre és keverjük csomómentesre. Kezdjük el melegíteni a keveréket és lassan forraljuk fel. Vegyük le a tűzről és tegyük félre kicsit hűlni. Eközben egy olajos törlőkendővel kenjünk ki szilikonos formákat. Öntsük a még folyékony zselét a formákba és tegyük hűvös helyre őket 24 órára. Az idő leteltével óvatosan nyomjuk ki a formákból a kész zseléket és forgassuk őket finom szemcsés kristálycukorba. A kész zseléket pár napig rácson hagyjuk szikkadni: kedvünk szerint bevonhatjuk olvasztott csokoládéval, vagy dobozban, üvegben tároljuk fogyasztásig. Megjegyzés: 1 bögre = 250 ml Formás befőttesüvegbe, vagy áttetsző zacskóba rakva ajándéknak is kiváló ötlet. Ebből a mennyiségből – a forma méretétől függően – kb. 60 darab lesz. Ha nincs szilikonos formánk, bármilyen más edény is megteszi, sütikiszúróval is formázhatjuk, ill. egyszerű kockára is vágható. A formátlan darabokat – a cukorba forgatás előtt – újra felmelegíthetjük és formába tölthetjük, így semmi nem veszik kárba. Forrás: Mom with Five