10 perces mézeskalács recept – videóval 2015-12-07 Blog, Diéta, Otthon Megosztás: Tweet A mézeskalács készítése feltehetőleg egyidős a méz használatával. Hazánkban az Árpád-házi királyok idején a kolostorokban készítettek mézes süteményeket. Mára szinte összefonódott a téllel és ahogy a szaloncukor, úgy a mézeskalács is a karácsonyi időszakban a legkedveltebb. Lássuk, hogyan készíthetjük el olcsón és gyorsan! Hozzávalók: 1 dl méz 1,5 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 1 zacskó mézeskalács fűszer (ha nincs, akkor 1/2 evőkanál gyömbér, 1/2 evőkanál szegfűszeg és 1/2 evőkanál fahéj) 1/2 evőkanál szódabikarbóna 45 dkg liszt 12 dkg cukor A mézeskalács tésztájának elkészítése: Egy lábasba 1 dl mézet, 1,5 dl tejet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszer keveréket, vagy fél evőkanál gyömbért, szegfűszeget valamint 5 dkg vajat összekeverünk. A tűzhelyen fölmelegítjük, amíg a méz és a vaj fel nem olvad benne. Egy tálban összekeverünk 45 dkg lisztet, 12 dkg cukrot, fél evőkanál szódabikarbónát (levegőssé, könnyűvé teszi a tésztát), majd hozzáöntjük a felmelegített vajas-mézes fűszerkeveréket. Összedolgozzuk a fűszeres tésztát. Igény szerint tehetünk hozzá rumaromát is, így az íze az intenzívebb lesz. A tészta akkor jó, ha jól formázható állagúra összeáll, ezért, ha szükséges igény szerint öntsünk hozzá egy kis tejet, miközben gyúrjuk. Ezután a kész tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe egy napra pihenni. Másnap – a mézeskalács formák kiszaggatása: Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kinyújtjuk, kb 3 mm vastagságúra, és mintákat szaggatunk belőle. Tipp: a maradék tésztából kis puszedliket készíthetünk, amit cukormázzal, dióval, mogyoróval díszíthetünk. A kiszaggatott formákat a sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük – szellősen, mert a tészta térfogata sülés közben megnövekszik. A sütőben 180 C-on 8-10 percig sütjük. Amint kihűlt, tetszés szerint színes cukormázzal, bevonattal díszítjük. Lássuk filmen is, hogyan készül a fenséges karácsonyi finomság: Karácsonyi mézeskalács készítése Forrás: edenkert.hu