A legfinomabb bodzaszörp receptek

Bodzaszörp készítéshez a teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjük le. Vigyázzunk, mert a műanyag zacskóba tárolt virágok befüllednek és megbarnulnak. Forgalomtól távol szedjünk virágokat, mert a közutak melletti bokrok szennyezettek. Ha összegyűlt legalább egy kosárnyi virág, akkor el is kezdhetjük a bodzaszörp készítését!

Házi bodzaszörp készítése

Hozzávalók:

  • 25 – 30db bodzavirág
  • 2l víz
  • 2kg kristálycukor vagy gyümölcscukor
  • 10dkg citrompótló

A bodzaszörp elkészítése:

A virágokat tegyük megfelelő edénybe, engedjünk rájuk 2 liter vizet, adjuk hozzá a citrompótló felét, és letakarva 1 napig jól áztassuk ki a virágokat, úgy, hogy időnként óvatosan átkeverjük. Másnap szűrjük le a bodzaszörp levét egy megfelelő edénybe, és öntsünk hozzá a 2 kg cukrot. Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzzük meg bodzaszörp levét. 30 – 35 percig. Félidőben adjuk hozzá a citrompótló másik felét. A főzés alatt a házi szörp szépen kitisztul.

Az üvegeket használat előtt alaposan mossuk ki, és ecetes vízzel öblítsük át őket. Engedjünk egy mély edénybe, vagy tepsibe forró vizet, állítsuk bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el a forró bodzaszörptől, amikor beletöltjük. Az üvegeket töltsük szinte teljesen tele.

A szörp tartósításához bevált módszer, ha kettéhajtott celofán közé teszünk pici, (egy késhegynyi) szalicilt és ezt helyezzük az üveg szájára, majd lezárjuk az üveget. A szalicil így nem érintkezik a fogyasztásra szánt élelmiszerrel, de elpusztítja a levegőből esetleg bekerülő, erjedést okozó gombákat. De ha rövid idő alatt  –  1 -2 hónap – elfogy a szörpünk,  a szaliciles biztonsági “tartósítást” nyugodtan elhagyhatjuk, mert a cukor bőven tartósít ennyi időre. Ezután a  forró bodzaszörpös üvegeketúgynevezett száraz dunsztba tesszük. Erre a célra használhatunk takarókat, paplanokat is, mert nagyon lassan kell kihűlnie az üvegeknek. Szobahőmérsékleten tartva várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek. Ezután már felsorakoztathatjuk őket az éléskamrában.

bodza-bodzaszörp-készítése

 

Gyors bodzaszörp

Hozzávalók:

Elkészítés:

A cukrot a vízbe keverjük, felforraljuk, és szirupot főzök belőle. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, és belekeverjük a borkősavat, a citromkarikákat és a bodzavirágokat. Lefedjük, és hűvös helyen (hűtőben, spájzban) 1 hétig tároljuk. (ez idő alatt minden reggel és este átkeverjük az egészet) Ha tartósítani szeretnénk, akkor literenként 1 késhegynyi natrium-benzonátot keverjünk hozzá, majd szűrjük le, és öntsük szét jól zárható üvegekbe.

 

bodzavirág-bodza

 

Mézes bodzaital azonnali fogyasztásra

Hozzávalók:

  • 6 tányér bodzavirág
  • 80 dkg méz
  • 7 dl víz
  • 1 citrom
  • 2 citrom leve


Elkészítés:

A mézet a citromlével elkeverjük, míg teljesen fel nem oldódik. Beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot. Egy órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük. Hűtőbe tesszük. Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szódával vagy vízzel hígítva, esetleg további citromlé hozzáadásával, friss citromkarikával fogyasztjuk.

Forrás: