Desszertek napraforgó maggal

Mivel a napraforgómag kellemesen aromás, ezért nagyon jól illik a könnyű, édes fogásokhoz is. Semmiképp ne hagyjuk ki például a reggeli müzliből. A benne lévő rengeteg vitamin és ásványi anyag lendületet ad, hogy élettel telve kezdődjön a nap.

Keleties napraforgógolyók

Kimondottan egyszerűek és hamar összeállíthatók a finom, magvas golyók, vegyünk egy csésze napraforgómagot, szezámmagot, búzacsírát és kókuszreszeléket, ill. 3 evőkanál mogyoróvajat és 2 evőkanál mézet, fűszerként pedig kardamommagot.

Daráljuk át az egészet a húsdarálón, vagy aprítsuk fel a mixerrel, majd keverjük össze jól, dagasszuk meg, és gyúrjuk keményre. Ha összeállt a massza, kézzel formáljunk dió nagyságú golyókat. Hűvös helyen tároljuk, de akár azonnal fogyasztható is a nyalánkság.

müzli

Reggeli müzli

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 csésze búzadara
  • 1-2 csésze tej vagy író
  • 500 g joghurt
  • egy megmosott, vegyszermentes citrom héja
  • méz (vagy juharszirup) ízlés szerint
  • gyümölcsök (kajszi, banán, alma stb.), ízlés szerint
  • 1/2 csésze napraforgómag

Áztassuk be a búzadarát hideg tejbe 2 órára, vagy a tejes masszát rövid ideig forraljuk, és 20 percig hagyjuk duzzadni. Keverjük el a joghurttal, majd ízesítsük a citrom lereszelt héjával és a mézzel. Vágjuk össze a gyümölcsöt, és keverjük a tejes masszához, majd osszuk négy tálba. Pirítsuk meg a napraforgómagot közepes tűzön zsiradék nélkül, majd szórjuk a tálkák tetejére.

Gyümölcsös túrókrém

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g túró
  • 150 g joghurt
  • 150 g szemcsés állagú friss-sajt
  • 100 ml tejszín
  • cukor és vaníliás cukor, ízlés szerint
  • 50 g napraforgómag
  • 400-500 g friss gyümölcs (szamóca, málna, alma, banán)

gyümölcsön és a napraforgómagon kívül minden összetevőt keverjünk össze, majd édesítsük a masszát. Tisztítsuk meg a gyümölcsöt, és vágjuk fel nagyobb darabokra. A napraforgómagot nyersen és pirítva is felhasználhatjuk, de zsiradék hozzáadása nélkül pirítsuk. Egy részét keverjük a túrókrémbe, majd a krémet töltsük tálkákba, és szórjuk a tetejére a maradék napraforgómagot.

Forrás: