Egyedi hangulat a török riviérán

A török riviéra is olyan, mint bármelyik mediterrán nyaralóhely vagy mégis egy kicsit más? Egyes török szokások egyedivé teszik a hangulatot.

Jósoltatnál kávé zaccból?

Tipikus török szokások az iszlám kultúrából adódnak, például a vízipipázás vagy a kávézási és teázási kultúra a kávézókban, ahova mindennap érdemes betérni a délutáni nagy hőség alatt.  A menta teát különösen ajánlanám, nagyon jól felfrissít a melegben, de érdemes kipróbálni a török kávét is egyszer, ami zaccos, talán még egy jósnőt is találunk a kávézóban, aki a zaccból megjósolja nekünk a jövőnket.

A fejkendő és a monokini között

Az iszlám szokások miatt felmerülhet, h mit is viseljünk nyaraláskor egy iszlám országban? Természetesen fejkendőt nem kell felvennünk, javasolt a pamutból készült ruházat a meleg miatt, a megszokott nyaralós, turistás ruházat teljesen megfelel itt is. Viszont lehetőség szerint ne szabaduljunk meg ruhadarabjainktól nyilvános helyen, mert egy iszlám országban ez nem szokás. Például a strandon a monokinizést ugyan nem tiltják meg kifejezetten, de ha nem akarunk esetleg kellemetlen helyzetbe kerülni emiatt, érdemes magunkon tartani fürdőruhánkat.

A férfiaknak sem illik póló nélkül, félmeztelenül sétálni a városban és a vacsorához is a szállodában hosszúnadrág viselését javasolják a férfiaknak.  Ez sokszor nem is baj, mert a légkondicionált helységekben sokszor majdnem hideg van a kinti meleghez képest.8512A nőknek is érdemes egy vállat takaró blúzt magunkkal vinni akár az esti sétához, akár napközben a kirándulásokhoz, mivel mecsetekbe, templomokba vagy kolostorokba általában csak úgy tehetünk látogatást, ha vállunkat és térdünket is ruha fedi. Ezek a szabályok nem korlátoznak senkit a nyaralás önfeledt örömeinek kiélvezésében, csak egy kis odafigyelést igényelnek részünkről, azt hiszem ennyit még turistaként is megtehetünk.

I love you, baby és szeretlek cica

Az öltözködésből kiindulva azt gondolnánk, hogy a török férfiak és nők visszafogottak nyilvános helyeken és ez lehet, hogy így is van, ha egymás között vannak, viszont az egyedülálló nők turistaként számíthatnak arra, hogy körülzsongják majd őket a török férfiak. Ha válaszul a nő mosolyog és az arcával kedvességet mutat, azt már pozitív visszajelzésnek értékelik és még rátesznek egy lapáttal.  Tehát ha azt szeretnénk, hogy békén hagyjanak minket, jobb ha nem vagyunk kedvesek, és törökül gyorsan megtanuljuk a ?Nem, köszönöm? szavakat: ?Hayžr, te, sekkürler?. A kiejtés elsajátításában a helyi idegenvezető segíthet

Neckermann Tipp: Török Riviéra

A török édességek nagyon finomak, sokszor mézzel készülnek pl. baklava, helva, kadayif.  Érdemes kipróbálni őket, a legtöbb hotelben van külön cukrászda, ahol a látványosan mutatják be és tálalják ezeket az édességeket.

 

Forrás: