Szervekért cserébe jogosítvány

Egy új jogszabály értelmében minden jogosítványért folyamodó brit jelentkezőt felkérnek arra, hogy csatlakozzon a szervadományozási programhoz.

A próbajáratban júliustól induló rendszer keretében megkérdezik a leendő autóvezetőket, hogy szeretnének-e feliratkozni a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szervdonor listájára, vagy későbbi időpontra halasztják ezt a döntést.

A hatóságok azt remélik, hogy az intézkedés következtében megnövekedik azoknak a száma, akik haláluk esetén hajlandók szerveik adományozásával segíteni másokon. Nagy-Britanniában jelenleg mintegy nyolcezer ember várakozik valamilyen szervre.

A jelenlegi szabály értelmében a jogosítványért jelentkezők kihagyhatják a szervadományozással összefüggő kérdés kitöltését. Az új rendelet szerint azonban kötelező lesz megjelölni, hogy feliratkoznak-e a donorlistára, esetleg már korábban feliratkoztak, vagy ki kell jelenteniük: ?Most nem kívánok válaszolni erre a kérdésre.?15290Ma a brit népesség alig több mint a negyede szerepel a donorlistán, jóllehet a felmérések szerint ennél jóval többen támogatják a szervadományozást. Anne Milton egészségügyi miniszter elmondta, a kutatások azt bizonyítják, hogy az Egyesült Királyságban sokan örömmel adományoznák szerveiket, eddig azonban még nem kerítettek sort a feliratkozásra.

?Reméljük, ha döntésre ösztönözzük az embereket, több embert tudunk rávenni a feliratkozásra. Az a cél, hogy az emberek beszéljenek családtagjaikkal a szervadományozásról, hogy tudják, mit akarnak hozzátartozóik? ? mondta Anne Milton.

Forrás: