Gyümölccsel és levessel? – Íme a legjobb őszi diéták!

Fogyókúrázni sokan általában nyár előtt kezdenek el, hogy bikiniben se kelljen szégyenkezniük – ám a meleg időszak végére ismét telítődnek, így hát az őszi diéták jó lehetőségek arra, hogy összeszedjük magunkat.

Milyen őszi diétával érdemes próbálkoznunk?

Ez a szépséges, levélsárgulós időszak általában kedvez a sportolásnak, a fogyókúrának. Nincs túl meleg, de még a hideg sem köszönt be, ezért sokan érzik úgy: itt az ideje összekapniuk magukat, leadni pár kilót, mozogni, „újrakezdeni”.

Bár a nyár és sok friss zöldség, gyümölcs búcsúzik, az őszi diétáknak kifejezetten kedveznek a szezonális fajták. Lássuk, milyen fogyókúrát érdemes ebben az évszakban kipróbálni! Minden hozzávaló rendelkezésünkre áll.

Őszi diétához kiváló az alma, ugyanis ilyenkor szinte minden típusa kapható. Ez a gyümölcs nemcsak finom, de remekül tisztítja a beleket is, eltávolítja a salakanyagokat, ezáltal az agyagcsere is felgyorsul – melyre ugye szükségünk van a fogyókúra során. Az alma segít abban is, hogy a vércukorszint ne ingadozzon.

A körte, mely szintén nagy kedvenc ősszel, ugyancsak hozzájárul a fogyáshoz – az őszi diéta remek kelléke. A körtének köszönhetően kevesebb kalóriát viszünk szervezetünkbe. Ráadásul finom, emésztés-segítő, méregtelenítő, telítő gyümölcs.

magok_gyumolcsok

Az őszi diéta része lehet a szilva is. Nincs benne sok kalória, de felpörgeti az emésztést. Mivel hashajtóként is működik, remekül támogatja a diétát.

A szőlővel ugyancsak jól járunk. Fogyasszuk az őszi diétához! Rendelkezik anyagcseregyorsító hatással, magjában telítetlen zsírsavakat találunk. Valamennyi gyümölcs vitamin- és tápanyag tartalma igen értékes, ezért igen jó ötlet beiktatni őket a fogyókúrába.

dio

A dió szintén ideális – és kifejezetten őszi csemege – a kilók leadásához. Kiváló ropogtatnivaló ugyanis a zsírszegény étkezések között! Naponta 1-2 maréknyit bátran fogyaszthatunk belőle, Omega-3 zsírsavtartalma kifejezetten értékes számunkra. A zsíranyagcsere működéséhez is nagymértékben hozzájárul, azaz, kiváló zsírégető.

Az őszi diétákhoz reggelire érdemes zabkását, zsírszegény tejet, gyümölcsturmixot fogyasztani. Ebédre válogassunk az alábbiak közül: a teljes kiőrlésű tészták (nem hizlaló öntettel, feltéttel), grillezett csirkehús, lencse, bab, hal, saláták, héjában főtt krumpli, zsírszegény sajt, barnarizs. Vacsorára pedig fogyasszunk gyümölcssalátát.

A káposztaleves-diétáról bizonyára hallottunk már – sőt, talán próbáltuk is. Nem ennyire szigorú, s ízekben gazdagabb az a leves, amellyel nekiveselkedhetünk az őszi diétának. Szintén 7 napon át kell fogyasztani, salaktalanít és kevés kalóriát fogyasztunk el vele.

káposzta

A leves összetevői a zöldpaprika, paradicsom, hagyma, káposzta, zeller, sárgarépa és a húsleveskocka. A zöldségeket csak bele kell szeletelni a vízbe és felforralni. Végül beletenni a leveskockát. A zöldségeknek puhára kell főniük.

Az első napon a leves mellé lehet gyümölcsöket fogyasztani, csak nem banánt, mert az kalóriadúsabb. Második nap párolt vagy sült zöldségekkel is ki lehet egészíteni a levest. Harmadik napon a gyümölcs és a zöldség is szabad, a negyediken ehetünk egy kis banánt és tejet – persze zsírszegény változatban.

Az őszi diéta ötödik és hatodik napján engedélyezett egy kis marhahús és paradicsomból készült saláta. Az utolsó napra pedig a barna rizs is hozzájárul a leves mellé ehető zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Cukormentes gyümölcslé szintén jöhet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php