Pocakviszgálatok – Dorka és Gabi sem kivétel

Dr. Szép József szülés-nőgyógyász nem csak Völgyesi Gabinak és Gryllus Dorkának, de a nézőknek is segített eligazodni a terhességi vizsgálatok útvesztőjében.

A terhességet a vizsgálatok szempontjából is, a már jól ismert három részre – első, második és harmadik trimeszterre – osztják a szakemberek. Az időszaktól függően kell elvégezni a különböző vizsgálatokat is. Dr. Szép József szülés-nőgyógyász volt segítségünkre abban, hogy megtudjuk mik a legfontosabb terhesség alatt elvégzendő vizsgálatok.

Mik a legfontosabbak?

A kötelező vizsgálatok időhöz kötöttek. A 4-6. héten elkezdődik a terhesgondozás, amit az orvossal és a védőnővel történő rendszeres találkozások biztosítanak. Ebben az időszakban történik a Koraterhességi ultrahang-vizsgálat, ami alatt ellenőrzik az embrió helyzetét, kiszűrik a méhen kívüli terhességet.

Ekkor már felismerhető a két petezsákban fejlődő ikerterhesség is. Ezt a laborok-vizsgálatok követik: teljes vérkép, vizeletvizsgálat, vércukorvizsgálat, Lues szerológia (nemi betegségek), koleszterin és triglicerid-szint vizsgálat. Ha az anya Rh negatív vércsoportú ellenanyag-vizsgálat szükséges. Megnézik még, hogy a magzat normális ütemben fejlődik-e.

Az első genetikai szűrővizsgálat ideje a 12-14. hét között esedékes. Ajánlott vizsgálat az ún. Kombinált teszt, mely az egyik leghatékonyabb kromoszóma-rendellenességeket szűrő teszt. Ezzel a módszerrel a Down-kór körülbelül 85%-ban szűrhető, de emellett sok más látható rendellenesség is felismerésre kerülhet, mint a Patau (súlyos agyi és pszichomotoros fejlődési zavar) és az Edwarts szindróma (súlyos fejlődési visszamaradás).

16-18. hét az AFP szűrés javasolt időpontja, aminek célja elsősorban a nyitott gerinc időben történő felismerése valamint a Hepatitisz-B szűvés. A 18-21. vizsgálják a belső szervek fejlődését, különös tekintettel a szív billentyűire. Ekkor látszik már biztosan a magzat neme is.

A 30-40. hét között CTG-vizsgálattal ellenőrzik a magzati szívműködést, a méh fájás-tevékenységét, összességében a méhlepény működését. A 40. hét után a CTG vizsgálatok kétnaponta kell ismételni 3-4 naponta ajánlott kiegészíteni áramlásvizsgálattal. 10 nappal a betöltött 40. terhességi hét után szülésindítás javasolt.

A 35 év fölötti kismamáknak egy plusz magzatvíz vizsgálatuk van. A terhesség alatt felmerülő betegségeket, típusától függően lehet orvosolni, de az orvosok azt javasolják, hogy már a terhesség előtt érdemes bizonyos vizsgálatokat elvégezni, főleg olyanok esetében, akinek valamilyen meglévő betegsége van, mint: vesebetegség, vérnyomásproblémák, depresszió, cukorbetegség és egyebek.

KMF_5430a

Minden eset egyedi

A Csak csajok két meghívott vendége Völgyesi Gabi énekesnő és Gryllus Dorka színművésznő is anyai örömök elé néz. Elmondták, hogy mindketten túl vannak a harmadik hónapon és bizonyos vizsgálatokon is. Dorka a tizenkettedik heti szűrésen is túlesett, ami egy újdonságnak számító genetikai vizsgálat, a Down-szindróma kiszűrésére irányul. Ez a fajta kombinált vizsgálat, ha jó időbe végzik 85%-ban képes kiszűrni a betegség lehetőségét.

Gabi esetében nagy volt az izgalom, mert a szűrés alkalmával azt az eredményt kapta, hogy nagy az esélye a Down-szindrómás baba születésének. Szép doktor szerint ezek a szűrővizsgálatok önmagukban nem diagnózis jelentenek, csak kockázatfelmérést. Ahhoz, hogy kizárhassák az adott betegséget más vizsgálatokat kell elvégezni. Emiatt kellett elvégezni az amniocentézis nevű vizsgálatot Gabi esetében. Az amniocentézis egy tűszórást jelent a kismamának, amin keresztül magzatvizet nyernek az orvosok, amiből eredményre juthatnak.

Kockázatkezelés…

Minden vizsgálatnak van kockázata. „Azt kell mérlegelni, hogy a vizsgálat elvégzésének és elmaradásának is van rizikója. Akkor jó egy vizsgálat, ha az elvégzéséből származó eredmény az magasabb, mint a kockázat.„ – figyelmeztet Szép doktor. Az amniocentézis például egy ajánlott vizsgálat. Tehát a megszületett leletek alapján érdemes elvégezni. Ekkor a pár genetikai tanácsadásra megy el, ahol meghatározzák a terhesség egyedi kockázatát és azt is, hogy elvégezzék-e a vizsgálatot.

Forrás: