Ajándékozz életet – egy kisfiú története

A sikeres szívkatéteres beavatkozást követő második napon, ma elhagyhatja a kórházat a 4 éves Papp Arnold Dávid.

A szívbetegséggel született szatmárnémeti kisfiú műtétjének számláját a magyar rotaristák állták. Arnold a 11. határon túli kisgyerek, aki az Rotary Club „Gift of Life -Ajándékozz életet” programja keretében esett át magyarországi szívműtéten az elmúlt két évben.

A Gift of Life egy nemzetközi program, ami jelenleg 67 országban működik és eddig több, mint 12000 gyermek szívműtétjére került sor. A program célja a szívrendellenességgel született gyermekek műtéti kezelése és gyermekkardiológusok képzése olyan országokban, ahol nem áll rendelkezésre a szükséges technológia, az orvosi szaktudás vagy éppen az ingyenes orvosi ellátás.

Arnold szívműtétjével most tovább folytatódik a Gift of Life program Magyarországon. A szatmárnémeti kisfiúnál veleszületett keringési rendellenesség következtében vált szükségessé a mielőbbi beavatkozás. Az orvosi szakvélemények alapján az idejében elvégzett katéteres zárással megelőzhető egy későbbi komolyabb motoros szívműtét és helyreállítható a vér oxigénellátása, ezért javasolták annak mielőbbi elvégzését.

gyermek_640

„A szívkatéteres beavatkozás sikeres volt, így Arnold hamarosan teljesen felépül és a későbbiekben sem lesz szüksége szívműtétre. A most elvégzett beavatkozás végleges megoldást jelent Arnold számára" – mondta a műtétet végző orvos, Prof. Dr. Szatmári András, az Országos Kardiológiai Intézet szakmai igazgatója.

Magyarországon európai színvonalú a gyermekkardiológia, így a környező országokból gyakran irányítják hozzánk a szívbeteg gyerekeket. Talán nem túlzás azt mondani, hogy Magyarország regionális központnak számít e téren. A hazai szaktudás és technológia elérése viszont komoly anyagi áldozatokat jelent az érintett családoknak, hiszen az ingyenes orvosi ellátás nem vonatkozik a külföldi állampolgárokra, még ha olyan közeliek is.

Ebben segít a magyarországi Rotary Club „Gift of Life – Ajándékozz életet” elnevezésű jószolgálati programja. „A magyarországi Gift of Life program a környező országok gyermekei számára is szeretné megnyitni a kaput a teljes értékű élet felé. Nyelvi és nemzetiségi korlátok nélkül, célunk minél több gyermek gyógyulását biztosítani – mondta Varga Ferenc, a Rotary Club Budapest -Tabán elnöke.

gyermek_6401

A Gift of Life program világszerte rotaristák személyes felajánlásaiból és általuk gyűjtött vállalati adományokból működik. Itthon eddig közel 25 millió forintot gyűjtöttek össze a magyarországi műtétek elvégzésére, de még nagyon sok beteg kisgyerek vár segítségre. „A Gift of Life program arra törekszik, hogy a rendelkezésre álló forrásokat és támogatásokat 100%-ban a gyermekek kardiológiai beavatkozásaira fordítsa” – hangsúlyozta Lépi Roland projektvezető, aki egyben a Rotary Club Budapest-Tabán tagja.

2010 óta Arnold már a 11. kisgyerek, aki sikeres szívműtéten esik túl a program keletében. „A műtétre váró külföldi gyerekek állapota nagyon változó, – mondta Dr. Weithaler Annamária, a program szakmai koordinátora – így mindig nehéz egyensúlyozni a rendelkezésre álló források, a szabad műtéti kapacitás és az igények között. Az én feladatom a gyerekek orvosi előszűrése és a műtéthez kapcsolódó valamennyi szervezési teendő. Igen széleskörű az a háziorvosi hálózat, akivel folyamatosan tartom a kapcsolatot a környező országokban, és ők irányítják hozzánk a gyerekeket."– hangsúlyozta a doktornő, aki maga is természetesen rotarista.

Arnold és szülei most nagy tervekkel indulnak haza Budapestről. Pizza, játszótér és kirándulás – csupa olyan élmény, amiben rég nem volt már része Arnoldnak. „Soha többé nem akarom azt mondani, hogy nem szabad” – mondta búcsúzóul Arnold édesanyja.

Forrás: