Operatív együttműködés

A Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE) operatív együttműködési megállapodást kötött az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ).

A megállapodás célja, hogy a július elsején hatályba lépő, a betegszállítás új irányítási rendszeréről szóló rendelet hatékony feladatellátást és szorosabb szakmai együttmőködést biztosítson az OMSZ és az OEP finanszírozott betegszállítók között. A rendelet értelmében, a szállításokat továbbra is a betegszállító szervezetektől kell megrendelni, de a megyehatáron átlépı szállításokat az OMSZ jóváhagyásával végzik el a betegszállító szolgáltatók.

A megállapodás rövidtávon biztosítja, hogy hatékonyabbá váljon a távolsági betegszállítás az OBSZ irányítása és az OMSZ koordinációjának segítségével. Az MBOE célja, hogy az elkövetkezendő fél év során bizonyítsa, hogy saját irányításának megtartásával az OMSZ együttműködésével képes a hatékony és gazdaságilag stabil működésre.

Az elmúlt időszakban számos változás történt, amely bizonytalanná tette a működés feltételeit. A betegszállító autók kötelező tárgyi feltétele lett a TETRA (EDR) rádió rendszer, mely segítségével katasztrófahelyzet esetén a betegszállító egységek azonnal elérhetővé és mozgósíthatóvá válnak. A TETRA rádiók beszerelése az összes aktív és tartalék betegszállító gépjárműbe az OMSZ segítségével megtörtént.

sziv53

A betegszállítási rendszer átalakítása a rendkívüli alulfinanszírozottsága, valamint a rendszer jobb átláthatóságának biztosítása miatt vált szükségessé. Az MBOE az elmúlt fél év során szoros szakmai együttműködést valósított meg a NEFMI az OEP és az OMSZ betegszállítási szakértőivel, a rendszerben lévő pénzügyi tartalékok feltárása céljából. Az igazi gazdasági áttörést a betegszállító szervezetek számára a 43/1999. Korm. Rendelet módosítása hozhatja meg, amely a szolgáltatás finanszírozásáról szól. A NEFMI ígérete szerint augusztus elejére a betegszállítók gazdasági stabilitását elősegítő fenti rendeletmódosítás is megvalósulhat.

A 43-as Korm. rendelet tartalmazza azokat a betegszállítók számára elengedhetetlen fontosságú változtatásokat (mint pl. az egységes GPS-rendszer, km-volumenkorlát, betegkíséreti díj), amelyek segítségével igazságosabb, hatékonyabb és gazdaságilag stabilabb szolgáltatási ágazat jöhet létre. A 2011. július 1-jétıl életbe lépő OMSZ – MBOE közötti együttműködési folyamat hatására megerősödnek az Országos Betegszállító Szolgálat megyei irányító központjai és várhatóan javulni fog a szolgáltatók és az egészségügyi intézmények közötti kommunikáció is.

Az MBOE bízik abban, hogy az OMSZ és az MBOE együttműködésének lesz pozitív hozadéka, javulhat a finanszírozási helyzet, valamint egy tiszta, átlátható és szabályozottabb betegszállítási rendszer alakul ki. Az együttműködéssel várhatóan egy stabil, de ugyanakkor 2 gazdaságilag független betegszállítási ágazat lesz elérhetı. Az egyesület úgy gondolja, hogy a jogszabály-módosítások eredményeképpen az egészségügyi intézmények és a betegek számára is egy kiszámíthatóbb, és ennek következtében egy egységes, stabil és megbízható betegszállítási rendszer realizálódhat.

Forrás: