Körülmetélést minden fiúnak?

A pénisz rákos elváltozása, a HIV, a HPV, a szifilisz és a vesegyulladás csak néhány azon betegségek közül, melyek kockázatát csökkentheti az újszülött fiúgyermekek körülmetélése, állították a Sydney Egyetem kutatói.

Az Open Journal of Preventive Medicine című folyóirat legutóbb megjelent számának egyik cikke áttekintést ad a körülmetélés előnyeivel és hátrányaival kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokról. "Ez a világ első bizonyítékokon alapuló vezérelve a körülmetéléssel kapcsolatban. A szerzők között szerepel az Ausztrália és Óceánia Királyi Orvosi Szakkollégium öt kutatója” – mondta el Brian Morris professzor, a kutatás vezetője, a Sydney Egyetem orvosi karáról. "Annyi minden szól a beavatkozás mellett, hogy az egyszerű, olcsó körülmetélés majdnem ugyanolyan hatékony és biztonságos, mint a védőoltás.”

mutet17

Rámutattak, hogy sok gyakori gyermekbetegség, mint például a vesekárosodás ritkább lenne, ha a kisfiúknál életük első hetében elvégeznék ezt a kisműtétet. A körülmetélésről kiderült, hogy megvédi a férfiakat és szexuális partnereiket sok nemi úton terjedő betegségtől, továbbá a nemi szervek daganatos elváltozásaitól. „A tudományos kutatások szerint nem szenved hátrányt a szexuális funkció, az érzékenység, vagy a beteljesedés, inkább épp ellenkezőleg” – érvelt Morris professzor.

A javaslat értelmében a maximális előnyök, biztonság, kényelem és költségtakarékosság érdekében a műtétet még kicsi korban kell elvégezni, helyi érzéstelenítésben. Az előny-kockázat elemzés kimutatása szerint a pozitív hatások 100:1 arányban felülmúlják a minimális veszélyeket. „Most már az ausztrál kormány kezében a döntés, hogy késlekedés nélkül eltöröljék a kórházakban érvényben levő körülmetélési tilalmat. Nagyon fontos lenne, hogy a döntéshozók korrigálják az egészségbiztosító előírásait, így az alacsony jövedelmű családok számára is elérhetővé váljon a műtét. Hatalmas összegeket lehetne így megtakarítani, hisz a jelentés kitért arra is, hogy a körülmetéletlen férfiak fele megbetegszik élete során, sok pedig bele is hal abba, ami ezzel az egyszerű módszerrel megelőzhető lenne” – jelentette ki Morris professzor.

Forrás: