A menstruációs ciklus káros az egészségre?

Egy kutatás feltérképezte, hogy a hormonális változások hogyan befolyásolják az egész hónap folyamán az egészségi állapotunkat.

A ciklus első tizenhárom napján, amíg be nem következik a tüszőrepedés, 20 százalékkal nő a koleszterinszint. A háziorvosok adatai szerint is ebben az időszakban keresik fel őket leginkább a nők. Ráadásul ezeken a napokon a hormonok hatására csökken az izomzat hatékonysága is, ezért jobban ki vagyunk téve a sérüléseknek. Aktív edzéssel segíthetünk a problémán.

A nők gyakran keresik fel a nőgyógyászati rendelőket erős menstruációs vérzéssel. A probléma nem csak kellemetlen a mindennapokban, hanem igen fájdalmas is lehet, nem beszélve a hatására olykor fellépő vashiányról, vashiányos vérszegénységről.

Erős menstruációs vérzés- mi lehet az oka?

A 14-15. napon, az ovuláció időszakában a legtöbbeknek nagyon jól megy a koncentrálás. Használjuk ki ezeket a napokat! A nők ezeken a napokon fogamzóképesek, és ez gyakran fokozott szexuális vággyal is párosul.

Foto:123rf.com

A ciklus második felében, a tizenhatodiktól a huszonnyolcadik napig azok, akik depressziótól, migréntől vagy asztmától szenvednek, számíthatnak a tüneteik súlyosbodására – mondja Rebecca Booth, Louisville-i orvos.

A progeszteronszint növekedése sokaknál fogínygyulladást és rossz közérzetet okoz. Aki rosszul érzi magát, nyugodtan fogyasszon olyan ételeket, amelyek jobb kedvre derítik- egy szelet fekete csokoládé vagy egy kis torta kiválóan megfelel a célnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index