Erős menstruációs vérzés- mi lehet az oka?

A nők gyakran keresik fel a nőgyógyászati rendelőket erős menstruációs vérzéssel. A probléma nem csak kellemetlen a mindennapokban, hanem igen fájdalmas is lehet, nem beszélve a hatására olykor fellépő vashiányról, vashiányos vérszegénységről.

 Dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebészét arról kérdeztük, vajon mi minden okozhatja az állapotot és mit lehet ellene tenni. 

menstruaciso fajdalom2

Foto:pixabay.com

Az erős menstruációs vérzés gyakori problémának számít, melynek hátterében számtalan ok húzódhat. Bár ezek nagy része nőgyógyászati vonatkozású, ám előfordulhat, hogy pl. hematológiai a probléma (pl. fel nem fedezett vérzékenység). Hogy kiderüljön, mi is okozza, elsősorban nőgyógyászati ellenőrzésre van szükség, ahol fizikális vizsgálattal, hasi és hüvelyi ultrahanggal, valamint laborvizsgálattal (külön hangsúlyt fektetve a hormonális paraméterekre) pontosabb képet nyerhetünk állapotunkról. 

Több százezer nő szenved hónapról hónapra a kínzó menstruációs fájdalomtól. Sokszor sem gyógyszer, sem orvos nem ad enyhülést.

Fájdalmas menstruációra gyógyító jóga!

Milyen nőgyógyászati zavarok okozhatnak erős vérzést? 

Endometriózis: endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh nyálkahártyája (endometrium) máshol is megtalálható a hasüregben. A baj ezzel az, hogy ugyanúgy reagál a hormonális változásokra, mintha a méhben lenne, vagyis ugyanúgy megvastagszik majd leválik. Viszont ekkor a nyálkahártya nem képes a hüvelyen keresztül távozni, ezért állandó gyulladásban tartja az adott területet. A probléma tünete az erős, fájdalmas menstruáció, fájdalmas közösülés és kontakt vérzés. 

SONY DSC

 

Hormonzavar: Normál esetben az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyban vannak, és ezek szabályozza az endomettrium felépítését. Amennyiben ez az egyensúly felborul, úgy a méh nyálkahártyája túlságosan vastaggá válik, ami erős menstruációs vérzés kíséretében válik le. A hormonzavart több minden is okozhatja, pl. PCOS, IR, pajzsmirigy problémák. 

Mióma, polipgyakori képződmények, melyek jelentősen befolyásolhatják a menstruációt. Mindkettő jóindulatú, ám igen kellemetlen zavarokat okozhatnak, így jobb megszabadulni tőlük- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebésze. 

Rosszindulatú daganat: sajnos rosszindulatú daganat is lehet az erős menstruáció hátterében, így jobb ezeket mielőbb kizárni. Mind a petefészek daganat, mint a méh daganata, mind a méhnyakrák okozhat hasonló panaszokat, főleg az idősebbeknél (klimax után így mindenképp ilyen irányú vizsgálatokat is kell végezni). 

erős menstruáció okai

Foto:pixabay.com

Méhen beüli fogamzásgátló eszköz: manapság egyre elterjedtebbek a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, ám ezek mellékhatása lehet az erősebb menstruációs vérzés (főleg, ha az eszköz hormonmentes). Amennyiben a felhelyezést követő 3 hónapnál is tovább tapasztalja a problémát, úgy érdemes konzultálnia a nőgyógyászával! 

Vetélés: ha az illető fogamzókorú és csak egyszer tapasztalja a problémát, úgy meglehet, hogy korai vetélésről van szó (sokszor ekkor a nő még nem is tud a várandósságáról). Vetélés után viszont érdemes kivizsgáltatni, mi is vezetett a bajhoz, főleg akkor, ha az érintett gyermeket tervez. 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.