Forog a rulett, forog az agy!

A Kaliforniai Műszaki Egyetem és az írországi Dublini Trinity Főiskola kutatói vizsgálatba kezdtek, mellyel a szerencsejátékosok döntéshozatali szokásait kívánták feltérképezni.

Ahány szerencsejátékos, annyiféle játékstílus létezik. Sokan a szerencseszámukra esküsznek, amely többnyire valami pozitív tartalmat hordoz a számukra, mások komoly statisztikai felmérések után tesznek meg egy számot a rulett asztalnál. Az előbbi módszer a „megerősítő tanulás”, míg az utóbbi a „szerencsejátékos téveszme” néven ismert a pszichológiában.

John O’Doherty pszichológus kutatásának központjában az agy azon mechanizmusának megértése áll, amely azokért a döntésekért felelős, melyeket az emberek a valós világban hoznak. Munkatársával, Ryan Jessup-pal harmincegy résztvevő agyát figyelték meg rulettezés közben egy MRI készülék segítségével, és arra voltak kíváncsiak, ki mi alapján választ színt.

shutterstock_51581653

Az eredmények azt mutatták, hogy az agy egy bizonyos része (dorsalis striatum) sokkal aktívabb volt azoknál, akik a megerősítő tanulás módszerét követték.  „Nagyon fontos megérteni, hogy az agy különböző területei közötti kapcsolatok hogyan befolyásolják a döntéseinket, hiszen, ha rájövünk, hogyan működik az egészséges emberek agya, akkor elkezdhetjük tanulmányozni azt is, hogy a különböző pszichiátriai rendellenességekkel küzdőknél hogyan torzul el ez a mechanizmus” – összegezte a vizsgálat fontosságát O’Doherty professzor. A kutatók megfigyeléseiket a Journal of Neuroscience című folyóiratban tették közzé.

Forrás: