Agyzsugor, Alzheimer

Egy új tanulmány szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agya már akár egy évtizeddel a tünetek jelentkezése előtt zsugorodni kezdhet.

A chicagói Rush Egyetem Egészségügyi Központ és a bostoni Massachusetts Általános Kórház kutatói agyi képalkotó vizsgálatokat végeztek emlékezetkiesésben nem szenvedő idősebb felnőtteken. Az általános kórház 33 fős csoportjában nyolc személyben fejlődött ki Alzheimer-kór a 11 éves kutatási időszakban.

A Rush csoportban 32 ember közül hétben jelent meg a betegség az átlagosan hétéves lekövetés alatt. Az agysorvadás felső harmadában lévők körülbelül 55 százalékában alakult ki Alzheimer, míg az agysorvadás alsó harmadába eső személyek közül senkiben sem jelentkezett a betegség. A mérsékelt agysorvadást tapasztalt személyek 20 százalékában alakult ki Alzheimer-kór.

arc55

„Meg tudtuk különböztetni azokat, akik hanyatlást mutatnak azoktól, akik egészségesek maradnak” – nyilatkozta a Neurology április 13-i számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Leyla deToledo-Morrell, a Rush Egyetem kutatója. „Az atrófia mértéke alapján még azt is meg tudtuk határozni, milyen gyorsan fog kifejlődni az Alzheimer.”

Dr. Jeffrey Burns, a Kansasi Orvostudományi Egyetem Alzheimer-programjának igazgatója szerint már régóta tudjuk, hogy az Alzheimer alattomos betegség, és az elváltozások már jóval az első tünetek megjelenése előtt bekövetkeznek az agyban. Ez a kutatás a korábbi tanulmányokkal együtt azt bizonyítja, hogy az Alzheimer patológiája valószínűleg már évekkel, sőt akár évtizedekkel a tünetek jelentkezése előtt jelen lehet.

A kutatók azt remélik, hogy egy szép napon sikerül kifejleszteni egy olyan gyógyszert, amely lelassítja a betegség előrehaladását (jelenleg nincs ilyen gyógyszer). Az Alzheimer-kór korai diagnosztizálásának lehetősége azt jelentené, hogy már akkor el lehetne kezdeni a kezelést, amikor a betegekben még nem következett be jelentős hanyatlás.

Forrás:


Egy válasz